Hyppää sisältöön

Elävä ihmispatsas saa suut kääntymään hymyyn – "Se hämmästyttää, kun patsas puhuu"

Kotkan Meripäivillä voi törmätä mitä riemastuttavimpiin henkilöihin yhtäkkiä yllättäen. Kun perjantaina Meripäivien yleisöä poskisuukoillaan ilahdutti meripoika Thomas, niin lauantaina ihmisten katseet vangitsi ja suun sai hymyyn kävelevä Pietari Brahen patsas.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Kamerat käyvät, suut taipuvat hymyyn ja silmät tuikkivat innostuksesta, kun ihmiset ihastelevat Meripäivien omaa, harmaata Pietari Brahen patsasta, joka liikkuu ja kävelee edestakaisin viihdyttäen ohikulkevia ihmisiä. Patsasta esittävällä Risto Mustakalliolla on vuosien kokemus työstä.

Se hämmästyttää, kun patsas puhuu. Sehän vasta hauskaa on!

Risto Mustakallio

– 1990-luvun alussa muutin tyttökaverin perässä Hollantiin Amsterdamiin. Kävin klovnikoulua, missä opiskelin esiintymistaitoa. Amsterdamissa tein patsasimitaatiota työkseni kymmenisen vuotta kesät talvet, Kotkan Meripäiville Pietari Braheksi pukeutunut mies kertoo.

Mustakallion mukaan työ ei sovi ihan kenelle tahansa, mutta hänelle itselleen se tuntui sopivalta heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Hän sanoo haluavansa tuoda esiin oman klovnipuolensa erityisesti lasten kanssa.

– He ovat niin ymmällään ja uteliaina, tulevat lähelle ja ihmettelevät. Voin jopa puhua heille ja se hämmästyttää, kun patsas puhuu. Sehän vasta hauskaa on!

Elävän patsaan pokka koetuksella

Ihmispatsassaa palautteen ja näkee ihmisten reaktiot välittömästä esiintyessään. Iloisesta ilmeestä ihmispatsas saa hyvän mielen, mutta Mustakallion mukaan tärkeintä on, että pokka pitää.

Elävä Pietari Brahea esittävä patsas Kotkan Meripäivillä. Kuva: Minna Heikura / Yle

– Ainakin suurimman osan ajasta. Välillä pokka saa räjähtää käsiinkin. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole.

Mustakallio kertoo, että yleisön ja ihmispatsaan välillä on koko ajan vahva intensiteetti.

– Ihmiset, joita juttu kiinnostaa, jäävät katselemaan. Ne jotka ovat nähneet patsaan nopeammin, jatkavat matkaa. Jos yrittää ottaa kontaktia ihmisiin, jotka eivät halua sekaantua tähän performanssiin ja vaikka säikäyttää heidät, tähän tulee kahta kauheammin ihmisiä katsomaan, mitä täällä tapahtuu.

Seuraavaksi vaka vanha Väinämöinen?

Pietari Brahen kävelevää ihmispatsasta Kotkan Meripäivillä esittävä Risto Mustakallio kertoo, että häntä kiehtovat keskiaikaset hahmot.

Haaveena olisi veistää itsestäni Väinämöinen. Väinämö oli myyttinen suomalainen suurmies.

Risto Mustakallio

– Aikoinaan Amsterdamissa esitin Rembrandtia ja ajattelin, että Suomessa voisi olla joku suomalainen suurhenkilö, vaikka Pietari Brahe onkin ruotsalainen suurhenkilö, valottaa Mustakallio taustoja.

Mustakallio on esiintynyt elävänä patsaana myös robottina, minkä lisäksi hän kertoo kokeilleensa myös muun muassa täysin valkoista ihmispatsasta. Miehellä on haaveissa eräs mystinen hahmo, jota hän haluaisi esittää elävänä ihmispatsaana.

– Haaveena olisi veistää itsestäni Väinämöinen. Väinämö oli myyttinen suomalainen suurmies. Luulen, että jokainen on jollain tavalla aikoinaan miettinyt Väinämöistä ja Kalevalaa. Voisi olla kiva nähdä, miten Väinämöinen nykyaikana viestii ihmisille.