Australiassa sadat osoittivat mieltä viranomaisten käsissä kärsineiden nuorten puolesta – video protestista

Alkuperäiskansoihin kuuluvia nuoria pahoinpideltiin ja kohdeltiin kaltoin huostaanottokeskuksessa Pohjois-Australiassa. Valvontakameravideot paljastivat tapauksen, joka on kiihdyttänyt keskustelua Australian alkuperäiskansojen kohtelusta.

Ulkomaat
Uutisvideot: Sydneyssä osoitettiin mieltä pahoinpideltyjen nuorten puolesta
Uutisvideot: Sydneyssä osoitettiin mieltä pahoinpideltyjen nuorten puolesta

Sydneyssä ja muissa Australian suurissa kaupungeissa on tänään lauantaina järjestetty mielenosoituksia viranomaisten pahoinpitelemien nuorten puolesta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Sydneyn mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä.

Alkuperäiskansoihin kuuluvien nuorten pahoinpitely ja kaltoinkohtelu Pohjoisterritoriossa sijaitsevassa huostaanottokeskuksessa paljastui tällä viikolla, kun yleisradioyhtiö ABC julkaisi saamiaan valvontakameravideoita.

Valvontakamera oli tallentanut, miten teinipoikia riisutaan alasti, suihkutetaan pippurisumutteella ja jätetään yksin selleihin ilman vaatteita. Yksi huputettu poika sidottiin tuoliin. Kahden pojan asianajajan mukaan kaikki videoilla näkyvät kuusi nuorta kuuluivat Australian alkuperäiskansoihin.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull on määrännyt kyseisen huostaanottokeskuksen tilanteen tutkittavaksi, ja Pohjoisterritorion vankiloista vastaava ministeri sai potkut.

Tutkintaa on kuitenkin vaadittu laajennettavaksi koko maan nuorisovankiloita koskevaksi. Alkuperäiskansoja edustavat järjestöt sanovat, että nuorten kaltoinkohtelu on yleistä joka puolella maata.

Alkuperäiskansoihin kuuluu kolme prosenttia australialaisista, mutta 27 prosenttia vangeista. Pohjoisterritoriossa yli kaksi kolmasosaa vangeista kuuluu alkuperäiskansoihin, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Lähteet: Reuters, AFP