1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päivän uutistärpit: Kauppojen aukiolojen vapauttamisesta lisätietoa, porokellot kilisevät autoissa Lapissa

Tänään Kaupan liitto kertoo, miten aukiolojen vapauttaminen on vaikuttanut kaupoissa. Kerromme myös, miten Lapissa pyritään ehkäisemään porokolareita ja Helsingin venesatamissa joutuu vieraspaikasta pulittamaan pitkän pennin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Miten aukiolojen vapauttaminen vaikutti kaupoissa?

Kaupan aukiolojen vapauttamisesta on nyt runsaan puolen vuoden kokemus. Kuinka suuri muutos lopulta oli, ja onko kassakone kilissyt myös iltaisin?

Kaupan liitto on kerännyt kokemukset yhteen ja kertoo, kuka hyötyi, kuka kärsi. Samalla ennakoidaan, miten kauppa käy tänä ja ensi vuonna.

Porokello kilisee nyt autossa, kun sarvipää astuu tielle

Suomessa ajetaan vuosittain tuhansia porokolareita. Kolarien rahalliset vahingot kohoavat miljooniin euroihin.

Pohjois-Suomen poronhoitoalueella on meneillään kokeilu, jossa ammattiautoillijoille on jaettu poronkellon lailla kiliseviä laitteita, joilla he voivat varoittaa toisiaan tiellä liikkuvista poroista.

Lapin ELY-keskuksen tavoitteena on, että jatkossa kuka tahansa autoilija voisi ladata sovelluksen mobiililaitteeseensa. Mobiiliteknologiaa hyödyntävä järjestelmä on tarkoitus saada kaikkien autoilijoiden käyttöön syksyllä 2017.

Mitä paremmat palvelut, sitä kalliimpi satamamaksu

Veneilijä saattaa joutua pulittamaan pitkän pennin, jos mielii rantautua Helsingin vierasvenesatamiin. Yle Svenskan tekemässä vertailussa Suomen viiden kalleimman sataman listalla kolme on pääkaupungista, mutta löytyy etelästä edullisempiakin vaihtoehtoja.

Nykyveneilijä vaatii kuitenkin rahoilleen vastinetta: pelkkä venepaikka ei enää riitä, vaan merituulen tuomat suolat on päästävä huuhtomaan missäs muuallakaan kuin saunassa.

Islannille uusi presidentti

Islanti saa uuden presidentin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Islannin uutena presidenttinä aloittaa Islannin yliopiston entinen historian professori Gudni Jóhannesson.

Jóhannesson seuraa Islannin presidenttinä 20 vuotta toiminutta Ólafur Ragnar Grímssonia. Grímssonia pyörsi päätöksensä hakea kuudetta presidenttikautta, kun niin sanotut Panaman paperit kytkivät Grímssonin ja hänen puolisonsa veroparatiisiyhtiöön. Päivänpolitiikan ulkopuolelta tullut Jóhannesson ilmoittautui presidenttimittelöön vasta, kun islantilaiset osoittivat kaduilla mieltään johtaviin poliitikkoihin liittyvien Panaman paljastusten takia.

Aurinkoista ja epävakaista säätä

Tänään jatkuu osin aurinkoinen sää, Lapissa tulee sade- ja ukkoskuuroja monin paikoin ja etelässä tulee kuurosateita.