1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: "Punkkien levittämistä taudeista borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat edelleen vakavimmat"

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti ei ole yllättynyt Turun yliopiston tutkijoiden tekemistä anaplasma- ja riketsia-bakteerilöydöksistä. Vielä ei tiedetä tarkalleen, minkälaisiksi taudeiksi puutiaisten kantamat riketsia-bakteerit voivat kehittyä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet tuoreen puutiaistutkimuksensa yhteydessä kotimaisista punkeista harvinaisempia taudinaiheuttajia, eli anaplasma- ja riketsia-bakteereita. Helsingin yliopiston professoria Olli Vapalahtea tieto ei yllättänyt.

– Jo kymmenen vuotta sitten olemme etsineet esimerkiksi anaplasmaa Suomesta, ja sitä on löytynyt, joten se ei ole yllättävää, Vapalahti sanoo.

Suomessa ei vielä ole todettu yhtään virallista, puutiaisen puremasta ihmiselle aiheutunutta, anaplasma-tartuntaa. Eläimistä bakteeria on löydetty jo aiemmin, myös Suomessa.

– Ilmastonmuutoksen myötä puutiaisten määrä varmasti kasvaa pohjoisessa, ja sitä myötä kasvaa myös niiden pöpöjen esiintyvyys, mutta mitenkään uudesta ilmiöstä tässä ei varmastikaan ole kyse, Vapalahti sanoo.

Vapalahden mukaan myös se, että tutkimus on nykyaikana täsmällisempää kuin ennen, saattaa johtaa uusiin löydöksiin.

Ovatko suunnistajat menehtyneet riketsia-bakteeriin?

Riketsia-bakteerista ei toistaiseksi tiedetä paljoa. Bakteerin on kuitenkin spekuloitu aiheuttaneen jopa kuolemantapauksia.

– Siitä on vähän ristiriitaisiakin julkaisuja tehty, ja riketsian syyksi on haluttu laittaa esimerkiksi näitä suunnistajien kuolemia ja kaikennäköistä muuta, mutta mitään kovin selvää näyttöä sen yhteydestä vakavampiin ongelmiin ei ole, Vapalahti kertoo.

Borrelioosin eri muodot ehkä luultua vaarallisempia

Eittämättä uudet bakteerilöydökset vahvistavat jo aiemmin havaitun faktan: puutiaiset ovat vaarallisia ötököitä. Olli Vapalehdon mukaan anaplasma- ja riketsia-bakteereiden tutkiminen on tärkeää, mutta kaikken vakavimpina punkkien kantamista sairauksista hän pitää edelleen borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Borrelioosin eri muodot saattavat Vapalahden mukaan olla ongelmallisia.

– Borrelia miyamotoi on Suomessa sellainen, mikä on jäänyt hieman katveeseen. Se voi olla kuumetautien aiheuttaja ja sen on ajateltu olevan näistä uusista bakteereista merkittävä, Vapalahti kertoo.

Vapalahden mukaan anaplasma- ja riketsiabakteereista tarvitaan vielä lisää tietoa kokonaiskuvan hahmottamiseksi.