Norjalaismies syyttää Suomea kalastussaarensa viemisestä

Suomen ja Norjan välisellä rajajoella, Inarinjoella, on syntynyt erikoinen kiista. Norjalainen Petter Asbjørn Balto sanoo Suomen vieneen rajasaaren, jossa hänen perheensä on kalastanut sukupolvien ajan. Suomen viranomaisten mukaan Bálggatsuolun saari kuuluu selvästi Suomelle.

Ulkomaat
Petter Asbjørn Balto.
NRK

58-vuotias Petter Asbjørn Balto kertoo Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että jo hänen isoisänsä verkkokalasti Bálggatsuolun saarella lohta.

Muutos tuli Balton mukaan kuitenkin vuonna 2013, jolloin Suomen viranomaiset ilmoittivat, ettei hän saa enää kalastaa saarelta. Perustelu oli se, että saari kuuluu Suomelle. Balto sanoo olleensa järkyttynyt uutisesta.

- En ollut millään uskoa kuulemaani, hän kertoo.

Balggatsuolun kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Bálggatsuolu sijatsee Inarinjoessa Pohjois-Lapissa. Norjan puolella saaren kohdalla on Karasjoen kunta. Balton koti sijaitsee vain 300 metrin päässä sadan hehtaarin kokoisesta saaresta.

Joen syvimmästä kohdasta kiistaa

Yleisen käytännön mukaan mukaan raja määräytyy sen mukaan missä kohtaa on joen syvin uoma.

Baltolla ja Suomen viranomaisilla on kuitenkin eri näkemys siitä, missä syvin kohta sijaitsee ja minne Baltolla on oikeus laskea verkkonsa. Suomen kantaa perustelee suomalainen kalastusviranomainen Jorma Harlin Karigasniemeltä.

– Olemme tarkistaneet vanhat kartat. Balton perhe on kalastanut 40 vuotta väärillä vesillä, Harlin sanoo.

Balto on kirjoittanut asiasta valituksen Tenojoen kalastusviranomaisille, jotka ovat vieneet kiistan Finnmarkin lääninhallitukseen.