1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalainen huimapää hyppäsi lentokoneesta seitsemän kilometrin korkeudesta – ilman laskuvarjoa (video)

Kyse on ensimmäisestä kerrasta kun kukaan on hypännyt lentokoneesta tuhansien metrien korkeudesta ilman laskuvarjoa ja laskeutunut verkkoon.

Henkilöitä hyppää lentokoneesta.
Verkon ympärille oli asetettu valot, jotka ohjasivat Aikinsia oikeaan suuntaan. Kun hän oli oikealla kohdalla, valot muuttuivat valkoisiksi. Temppua oli paikalla seuraamassa Aikinsin vaimo ja heidän nelivuotias poikansa sekä muita perheenjäseniä.

Yhdysvaltalainen hurjapää Luke Aikins hyppäsi lauantaina yli 7 600 metrin korkeudessa lentäneestä lentokoneesta ilman laskuvarjoa. Simi Valleyssa, Los Angelesin lähistöllä tehdyn hyppynsä jälkeen Aikins laskeutui suureen verkkoon, joka oli viritetty laskeutumispaikan kohdalle.

42-vuotias Aikins on tehnyt 18 000 laskuvarjohyppyä. Verkko, johon hän laskeutui, oli 30 metriä leveä ja pitkä. Verkko oli jännitetty 61 metrin korkeudelle maasta ja sen alla oli toinen varaverkko.

Hyppy on korkein hyppy ilman laskuvarjoa tai siipipukua. Aikins oli vapaassa pudotuksessa noin kahden minuutin ajan, kunnes hän juuri ennen verkkoon osumista kääntyi selälleen.

Aikins oli aiemmin sanonut, että osuma verkkoon vastaisi vain 5 G:n kiihtyvyyttä ja että verkko pysäyttäisi hänet noin puolessatoista sekunnissa.

Valot ohjasivat kohti verkkoa

Hyppy lähetettiin suorana FOX-televisiokanavalla. Aikinsilla oli happimaski korkeuden takia, mutta hän antoi sen puolivälissä putoamistaan yhdelle hänen mukanaan hypänneelle kolmesta avustajasta. Tämän jälkeen avustajat avasivat laskuvarjonsa ja Aikins jatkoi vapaata putoamistaan.

Verkon ympärille oli asetettu valot, jotka ohjasivat Aikinsia oikeaan suuntaan. Kun hän oli oikealla kohdalla, valot muuttuivat valkoisiksi.

Temppua oli paikalla seuraamassa Aikinsin vaimo ja heidän nelivuotias poikansa sekä muita perheenjäseniä.

– Tuntuu, kuin melkein levitoisin, tämä on uskomatonta, Aikins sanoi hyppynsä jälkeen hurraavien katsojien ympäröimänä.

Laskuvarjoa vaadittiin

Hypyn suunnitelmat olivat vähällä muuttua juuri ennen aloitusta, kun suoran televisiolähetyksen vuoksi Aikinsia vaadittiin käyttämään laskuvarjoa hänen turvallisuutensa varmistamiseksi. Aikins sanoi harkinneensa hypyn peruuttamista, sillä laskuvarjo selässään hänen laskeutumisensa verkkoon olisi paljon vaarallisempi.

Vähän ennen hypyn alkua kerrottiin, että vaatimus oli peruttu ja Aikins hyppäsi koneesta ilman laskuvarjoa.