1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa suuri mielenosoitus Turkin Erdoğanin puolesta – video

Kölnissä järjestettävän mielenosoituksen alkajaisiksi soitettiin Turkin ja Saksan kansallislaulut. Muualla kaupungissa järjestetään pienempiä vastamielenosoituksia. Paikalla on runsaasti poliiseja.

Ulkomaat
Uutisvideot: Turkin Erdoğanin tukijat koolla Saksassa
Uutisvideot: Turkin Erdoğanin tukijat koolla Saksassa

Tuhannet saksanturkkilaiset ovat kokoontuneet Saksan Kölniin osoittamaan tukeaan Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi arvioi, että paikalla olisi noin 40 000 ihmistä. Saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AP kirjoittavat, että mielenosoittajia olisi arviolta 20 000.

Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluu Erdoğania tukeva Euroopan turkkilaisten järjestö UETD, joka ennakoi, että paikalle tulisi 30 000–50 000 ihmistä. Mielenosoittajia oli määrä saapua myös Suomesta, Britanniasta ja Itävallasta.

Monilla mielenosoittajilla oli mukanaan Turkin lippuja. Heidän kylteissään ylistettiin Erdoğania muun muassa demokratian sankariksi.

Kaupungissa pidetään samanaikaisesti neljä paljon pienempää vastamielenosoitusta, ja järjestystä valvoo vajaat 2 700 poliisia.

Saksalaisoikeus määräsi ennen mielenosoitusta, että tilaisuudessa ei saa näyttää muualla olevien puhujien, esimerkiksi turkkilaisten poliitikkojen, videoviestejä. Turkin presidentin tiedottajan Ibrahim Kalinin mukaan kielto esti Erdoğania puhumasta mielenosoittajille.

Turkin EU-asioista vastaava ministeri Ömer Çelik syytti Twitterissä, että kielto merkitsee sananvapauden ja demokratian rapautumista.

Saksassa asuu 2,7 miljoonaa ihmistä, joiden vanhemmista vähintään toinen on turkkilainen. Runsaalla 1,5 miljoonalla saksanturkkilaisista on Turkin kansalaisuus. Heidän keskuudessaan Erdoğanin kannatus on vahvaa: viime vaaleissa 60 prosenttia Saksan ja Turkin kaksoiskansalaisista äänesti Erdoğanin AK-puoluetta.

Erdoğanin kovat otteet heinäkuun puolivälissä tehdyn epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen ovat loitontaneet Turkkia EU-maista. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Turkin viranomaiset ovat syyllistyneet laajoihin ihmisoikeusrikkomuksiin vallankumoushankkeesta epäiltyjen kohtelussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi