Kuolleen muslimisotilaan äiti: Trump ei tiedä, mitä uhraus tarkoittaa

Donald Trump on nostattanut jälleen yhden kohun kritisoimalla demokraattien puoluekokouksessa esiintyneitä kuolleen muslimisotilaan vanhempia. Trump epäili, että lavalla hiljaa olleella äidillä ei olisi ollut lupaa puhua. Äiti vastasi Washington Post -lehden mielipidepalstalla.

Ulkomaat
Khizr Khan (R), father of fallen soldier Human S. M. Khan, holds a copy of the United States Constitution on stage during final day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 28 July 2016.
Khizr Khan piti kädessään Yhdysvaltain perustuslakia puhuessaan demokraattien puoluekokouksessa torstaina 28. heinäkuuta.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sai sunnuntaina kritiikkiä sekä omalta puolueeltaan että poliittisilta vastustajiltaan kritisoituaan Irakin sodassa kuolleen muslimisotilaan vanhempia.

Trump arvosteli demokraattien puoluekokouksessa esiintyneitä Ghazala ja Khizr Khania ABC-kanavan haastattelussa. Hän epäili, että hiljaa miehensä vierellä seissyt Ghazala Khan olisi määrätty pysymään hiljaa. Lisäksi Trump arvuutteli, olivatko Hillary Clintonin puheenkirjoittajat Khizr Khanin puheen takana.

Khizr Khan kertoi puheessaan poikansa Humayunin kuolemasta Irakin sodassa ja arvosteli kärjekkäästi Trumpin ehdottamaa väliaikaista muslimien porttikieltoa Yhdysvaltoihin.

Khan epäili, että Trump ei olisi koskaan lukenut Yhdysvaltain perustuslakia ja ehdotti presidenttiehdokkaalle vierailua sotilashautausmaalla, jotta hän näkisi, miten Yhdysvaltoja puolustaneiden joukossa on ihmisiä kaikista uskonnoista, etnisistä taustoista ja sukupuolista.

Sotilaan äiti ehdotti Trumpille Koraanin lukemista

Sunnuntaina Khanit puolustautuivat tv-haastatteluissa ja Washington Post -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), joka julkaisi Ghazala Khanin mielipidekirjoituksen.

– Donald Trump sanoi, että ehkä minulla ei ollut lupaa sanoa mitään. Se ei ole totta. Mieheni kysyi, haluanko puhua, mutta kerroin hänelle etten pysty siihen, Ghazala Khan kirjoitti.

Hänen mukaansa kuolleesta pojasta puhuminen olisi ollut liian raskasta. Hän kutsui Trumpia tietämättömäksi ja ehdotti tälle islamiin ja Koraaniin tutustumista.

– Trump sanoo tehneensä paljon uhrauksia. Hän ei tiedä, mitä sana uhraus tarkoittaa, Khan päättää kirjoituksensa.