Trump voisi harkita Yhdysvaltain tunnustavan Krimin osaksi Venäjää

Republikaanien presidenttiehdokkaan mukaan se voisi johtaa parempiin maiden välisiin suhteisiin.

Demokraatit syyttävät Trumpin saavan vetoapua Putinilta. "Putin, Trump. Tehdään Venäjästä jälleen suuri", luki älykännykän näytöllä Philadelphian puoluekokouksessa. Kuva: Justin Lane / EPA

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ehdottaa, että Yhdysvaltain pitäisi harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää, mikäli tämä johtaisi parempiin maiden välisiin suhteisiin.

Lausunto oli Trumpin vastaus ABC-televisiokanavan haastattelijan välikommenttiin, jonka mukaan Trump olisi aiemmin ehdottanut tunnustamista.

– Aion tarkastella asiaa. Mutta Krimin asukaat, olen ymmärtänyt, kuuluisivat mieluummin Venäjään kuin mihin he aiemmin kuuluivat. Sekin on otettava huomioon. Ja se tehtiin Obaman hallinnon aikana, ja nyt Ukraina on sekasorrossa.

Näkemys on ristiriidassa Obaman hallinnon kanssa, joka on asettanut taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan. Myöskään YK ei halua muiden maiden tunnustavan Krimiä osaksi Venäjää. Jotkut johtavat republikaanipoliitikot ovat pitäneet liittämistä Venäjän hyökkäyksenä.

Yhdysvallat ei ole tunnustanut Krimillä järjestettyjä kansanäänestyksiä ja uskoo ettei niitä ole suoritettu oikeudenmukaisesti.

Trump kielsi yhteyden Putiniin

Trump kertoi, ettei hän ole ollut mukana republikaanien vaaliohjelman valmistelussa, jossa suhtautumista Ukrainan aseistamiseen pehmennettiin. Trumpin kannattajat kuitenkin estivät Ukrainan aseistamiseen liittyvän viittauksen lisäämisen ohjelmaan.

Aiemmin Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort on lobannut Ukrainan vuonna 2014 syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitšin puolesta. Janukovitš tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijana. Manafortin mukaan hän tai kukaan muukaan Trumpin kampanjassa ei ole ajanut muutoksia vaaliohjelmaan.

Haastattelussa Trump kertoi, ettei hänellä ole koskaan ollut minkäänlaista yhteyttä presidentti Putiniin, vaikka hän on joissakin aiemmissa yhteyksissä väittänyt toista. Trumpin mukaan olisi ”suuri asia”, jos USA tulisi toimeen Venäjän kanssa ja jos se auttaisi taistelussa ISISiä vastaan.

– Meillä tulee olemaan parempi suhde Venäjään. Ja parempi suhde Venäjän kanssa on hyvä asia, ei huono asia, Trump sanoi.

Trump kuitenkin korosti haastattelussa, ettei aio kumarrella Venäjän suuntaan.

Juttua muokattu klo 04.41: Korjattu uutistoimisto AP:n alkuperäisessä jutussa esiintynyt "ehdottaa" muotoon "voisi harkita", joka vastaa paremmin Trumpin alkuperäistä lausuntoa haastattelussa.