Sienestäjiä hellitään nyt etenkin Keski- ja Itä-Suomessa: poimi mustikat ja sienet talteen yhdellä reissulla

Luonnonvarakeskuksen sienitutkijan mukaan menossa on nyt erinomainen sienivuosi. Tutkijan mukaan heinäkuussa on esiintynyt sieniä harvinaisen runsaasti. Sienitilanne on elokuun alussa hyvä erityisesti Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa.

Yksinäinen haaparousku metsässä.
Tänä vuonna jo heinäkuussa monin paikoin pystyi poimimaan metsästä marjat sekä suosituimmat ruokasienet samalla reissulla. Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo arvioi aamu-tv:ssä sienisatoa ja sienien poikkeuksellista kasvukautta.

Syksyn sienisadosta on tulossa vähintään keskivertoa parempi, arvioi Luonnonvarakeskuksen sienitutkija Kauko Salo Ylen aamu-tv:ssä.

– Ainakin alkusyksy on hyvä ja monilajinen, Salo ennustaa.

Heinäkuun sateet ovat luoneet hyvät kasvuolosuhteet sienirihmastoille erityisesti Keski- ja Itä-Suomeen.

Varsinais-Suomessa ja Lapissa sen sijaan on ollut kuivempaa ja näillä alueilla myös sieniä on vähemmän.

Tällä hetkellä metsistä löytyy vielä herkkutatteja, mutta niiden satohuippu on jo taittumassa. Männynherkkutatit ovat nousemassa, kertoo sienitutkija Kauko Salo. Salon mukaan metsistä löytyy myös erilaisia rouskuja, kuten haaparouskuja, kangasrouskuja ja karvarouskuja. Myös kantarelleja eli keltavahveroita esiintyy.

– Mustikoitakin on vielä metsissä, joten kannattaa hyödyntää tämä yhteispoiminta, mikä on kohtuullisen harvinaista, koska mennyt heinäkuu on ollut poikkeuksellisen kostea, Salo sanoo.