1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaikka muinaiskylä kierähti rautakaudelle, kivikauden elämäntyyli jatkuu – video

Vaikka rauta tuli kylään, muinaiskansan elämänmenoa uusi teknologia ei järisyttänyt. Kierikin kivikautiselle asuinpaikalle Iijoen rantaan rakennetussa muinaiskylässä on tänä kesänä valmistettu rautaa ja tutkittu rautakauden saapumista Pohjolan perukoille.

Joni Karjalainen valmistautuu sulattamaan rautamalmia savimasuunissa Kierikin muinaiskylässä 30.7.2016.
Iijoen varressa sijaitsevassa muinaiskylässä Kierikkikeskuksessa on suunnattu kohti modernia aikaa. Tiukasti pysytään silti vielä esihistoriassa, vaikka kylässä onkin nyt raudan valmistuksen niksit keksitty. Kylässä on pitkin kesää esitelty muinaista elämänmenoa.

Raudan tulo kivikauden kylään oli iso uutinen, mutta muutokset elämänpiirissä tapahtuivat silti hissun kissun ja vaivihkaa. Käyttöesineitä tehtiin vielä pitkään vanhoilla menetelmillä, ja ruokakin nousi läheisestä joesta tai haettiin metsien kätköistä.

Uusi aikakausi toi mukanaan myös muutoksia. Uusia elinkeinoja syntyi, kun keräilyn, metsästyksen ja kalastuksen ohessa alettiin kasvattaa karjaa ja viljellä pienimuotoisesti maata.

Suomessa kivikautta jatkui vielä senkin jälkeen, kun muualla oli jo opittu valmistamaan metalleja, ensin pronssia ja sitten kestävämpää rautaa.

Nykyisen Suomen alueella pronssikausi alkoi noin 3300 – 2500 vuotta sitten, mutta arkeologian mittakaavan mukaan melko pian pronssin käyttöesineiden materiaalina korvasi kuitenkin rauta. Sitä opittiin valmistamaan muun muassa sulattamalla järvi- ja suomalmia korkeissa savesta valetuissa sulatusuuneissa.

Kierikkikeskus esittelee varhaishistoriaa

Iijoen varteen viidessätoista vuodessa rakentunut muinaiskylä on jo vakiinnuttanut paikkansa suomalaisena kivikautisen elämän esittelypaikkana.

Kierikin muinaiskylä Oulun Yli-iissä on houkutellut tänä kesänä hyvin yleisöä. Keskuksen toiminnan kehittämistä jarruttaa kuitenkin Oulun kaupungin talouden huono tilanne.

Rahaa markkinointiin ja erityisesti kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin kaivattaisiin kipeästi, sillä 15 vuotta toimineen keskuksen työ vaatii jatkuvaa yhteistoimintaa myös kansainvälisesti, kertoo Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen.