1. yle.fi
  2. Uutiset

Kateellisuus ei kannata: Olympialaisissa 18 tunnin työpäiviä ja vapaat menevät nukkumiseen

Yleltä lähtee Rioon noin sata teknistä työntekijää. Koko yleisurheilun kansainvälinen kuvatuotanto on Ylen vastuulla.

yleisurheilu
Kari Liukku
Antti Eintola / Yle

Yleltä Rioon lähteneet ovat saaneet kuulla ulkopuolisilta kateellisia huokailuja. Neljät olympialaiset työskennellyttä Juha Kaikkosta kommentit hymyilyttävät hieman vinosti. Kisat ovat hieno kokemus, mutta Riosta nauttiminen jää vähiin.

– Työpäivien pituus vaihtelee kymmenen ja kahdeksantoista tunnin välillä. Aamukisojen jälkeen on päivätauko ja joissain tapauksissa päivätauko on pidempi kuin yötauko. Päivätauolle pitää silloin mahduttaa kuljetukset hotellille ja takaisin.

– Yötauolla taas pitäisi pitää kisaunivormusta huolta, eli pyykille pitäisi ehtiä. Unet jäävät aika vähille. Melkoisesta kestävyyssuorituksesta on kyse.

Jupistaan omassa porukassa, mutta ulospäin näytetään kutakuinkin siistiä naamaa.

Juha Kaikkonen

Kaikkosen kolmen viikon työkomennukseen sisältyy kaksi vapaapäivää. Kaksi viikkoa reissussa olevalla kollegalla Kari Liukulla on kahdessa viikossa yksi vapaa. Kaikki lepohetket käytetään hyväksi.

– Aina kun on mahdollista, etsii itsensä varjoon, kun ei siellä kentällä sitä varjoa ole, sanoo ensimmäisiin olympialaisiinsa lähtevä Liukku.

Alussa kaikki ovat myös innoissaan, sillä ovathan isot kisat ainutlaatuinen kokemus. Kisojen edetessä unenpuute alkaa näkyä.

– Sitten on sellaista hyvää kimppaläppää työkavereiden kanssa, niin kyllä se siitä, sanoo Kaikkonen.

Suomalaisten rauhallisuus ja työmoraali niittävät kiitosta

Yleisurheilun kansainvälistä kuvaa lähtee tekemään noin sata Ylen teknistä työntekijää. OBS eli Olympic Broadcasting Services on ostanut koko yleisurheilun teknisen toteutuksen Yleltä. Apuna on myös väkeä muiden maiden yleisradioyhtiöistä, sillä oma väki ei riitä kaikkiin töihin.

Ilman Yleä yleisurheilulähetystä televisioon olisi hankala tehdä, sillä Suomessa on vuosikymmenten kokemus siitä kuinka asiat kannattaa tehdä. On kisaorganisaatiolta muutenkin tullut hyvää palautetta.

Juha Kaikkonen ja Kari Liukku
Juha Kaikkonen (vas.) vastaa työryhmänsä kanssa paikan päällä siitä, että tv:ssä näkyy kisoista parhaat hetket, eikä esimerkiksi keihäänheiton finaali mene päällekkäin tärkeän mitalijaon kanssa.Antti Eintola / Yle

– Me ollaan aika rauhallista väkeä, eikä vedetä kotiin päin kuin äärimmäisessä tilanteessa, joten katsoja voi maailmalla olla luottavaisin mielin. Me näytetään ne suoritukset, mitkä urheilullisin perustein pitää näyttää, kertoo Kaikkonen.

Itsensä kehuminen on hankalaa, mutta toisaalta maailmalla reissatessa on myös selvinnyt mikä suomalaisissa on erityisen hyvää.

– Meillä on se luterilainen työmoraali. Ollaan myös totuttu siihen, että jupistaan omassa porukassa, mutta ulospäin näytetään kutakuinkin siistiä naamaa, Kaikkonen sanoo ja virnistää.

Periaatteessa miesten tekemää lähetystä voi seurata lisenssien mukaan kuusi miljardia ihmistä.

– Pekingin olympialaisten avajaisissa ohjaaja ohimennen huikkasi, että tätä katsoo ainakin kolme miljardia ihmistä. Tuli siinä ajatelleeksi, että tulipa tehtyä osaltaan maailman historian katsotuinta suoraa lähetystä.

Lue seuraavaksi