Kesälukioiden suosio laskussa – moni opiskelee verkossa

Kesälukioissa on ollut kuluvana kesänä tavallista vähemmän opiskelijoita. Kesälukioseurassa syyksi arvellaan muun muassa koulutusleikkauksia, joiden vuoksi kansanopistojen toiminta on vaikeutunut.

kesälukiot
Kesälukio-opiskelua.
Anne-Mari Rajala / Yle
Elli-Noora Kumpulainen
Elli-Noora KumpulainenAnne-Mari Rajala / Yle

Kesä on monelle sopivaa aikaa opiskella, jos kaipaa kertausta ylioppilaskirjoituksia varten tai kohennusta kielitaitoon. Opiskelijoiden virta on viimeisten vuosien aikana johtanut melko tasaisesti kesälukioihin.

Nyt tilanne on muuttunut.

– Tänä vuonna on havaittavissa pientä laskua, sanoo Kesälukioseuran suunnittelija Elli-Noora Kumpulainen.

Esimerkiksi Lahden kesälukio jouduttiin Kumpulaisen mukaan perumaan kokonaan opiskelijoiden vähäisen määrän vuoksi.

– Lukiokoulutus Suomessa on muutoksen alla. Meillä alkaa uudet opetussuunnitelmat elokuussa, kun lukiot alkavat. Se voi olla yksi syy. Ja sitten verkossa on tarjolla lukiokursseja, joita voi suorittaa itsenäisesti, Kumpulainen luettelee.

Koulutusleikkaukset vaikeuttavat suunnittelua

Maija Kukkola
Maija KukkolaAnne-Mari Rajala / Yle

Kesälukioseuralta on leikattu valtionavustuksia viime vuosina, kertoo toiminnanjohtaja Maija Kukkola. Tällä on vaikutusta opetuksen määrään.

– Se vaikeuttaa pitkän linjan suunnittelua. Lisäksi teemme paljon yhteistyötä kansanopistojen kanssa. Meillä oli ennen laaja kesälukioverkosto, mutta kansanopistoilla on rahoituksen kanssa ongelmia. Kesälukiot ovat siksi vähentyneet, Kukkola sanoo.

Kukkolan mukaan opetusratkaisuja täytyy nyt tehdä nopeasti eikä aina ole aikaa odottaa ilmoittautumisia loppuun asti.

Julianna Järvinen
Julianna JärvinenAnne-Mari Rajala / Yle

Kaikkialla opiskelijamäärät eivät kuitenkaan ole laskeneet. Helsingin kesälukion opiskelijamäärä on noussut viime vuoteen verrattuna.

Julianna Järvinen kertaa syksyn ylioppilaskirjoituksia varten matematiikkaa.

– Tämä on tosi kompakti tapa opiskella. Opetus on käytännönläheistä ja opettajalta saa paljon kontaktia, Järvinen kuvailee opiskeluaan Helsingissä.

Lappi lumosi opiskelijat

Kesälukioissa opiskellaan useimmiten vieraita kieliä tai matematiikkaa. Opiskelu on mahdollista myös ulkomailla. Kesälukioseura on tehnyt esimerkiksi namibialaisen lukion kanssa yhteistyötä jo liki vuosikymmenen.

Ulkomailta saavutaan opiskelemaan myös Suomeen. Tänä vuonna ryhmä ranskalaisia ja espanjalaisia opiskelijoita oli Lapissa.

– Salla lumosi nämä opiskelijat. Lapin ihmeet tuli siellä koettua: Rovaniemellä joulupukkia ja yötöntä yötä, Kesälukioseuran suunnittelija Elli-Noora Kumpulainen kertoo.