1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ketä Simpsonit äänestäisivät? Piirroshahmot asettuvat Hillary Clintonin tueksi

Yhteiskunnallisesta satiirista tunnettu animaatiosarja ottaa tiukasti kantaa Yhdysvaltain presidenttikisaan. Selviää, että Marge Simpson antaa äänensä Clintonille – ja saa vakuutettua epäröivän Homerinkin.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Varietyn nettisivusta.
Variety / Yle Uutisgrafiikka

Matt Groeningin luoma animaatiosarja Simpsonit (The Simpsons) tunnetaan yhteiskunnallisesta satiirista ja viittauksista populaarikulttuuriin ja historiaan. Nyt sen tuottajat ottavat kantaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Uudessa parin minuutin kohtauksessa Homer ja Marge Simpsonin kaulailu keskeytyy Margen tuskailuun, ettei hän osaa ratkaista, ketä äänestäisi seuraavaksi presidentiksi. Homer Simpson napsauttaa päälle television, josta makuuhuoneeseen tulvii mainos.

– Kello on kolme aamuyöllä ja puhelin soi Valkoisessa talossa. Kenen haluat vastaavan siihen, mainos kysyy – mukaillen Hillary Clintonin aiemmassa vaalikampanjassa käytettyä slogania, jossa toivottiin amerikkalaisten miettivän, kenen he haluavat johtavan maataan hätätilanteessa.

"Bill" vastaa puhelimeen, "Trumpilla" meikkaajien armeija

Ruutuun ilmestyvät Clintoneita muistuttavat piirroshahmot. "Bill" vastaa puhelimeen, mutta unimaskinsa heittävä "Hillary" ottaa luurin ja ilmoittaa, että tästä lähtien kaikki puhelut ovat hänelle.

Sitten nähdään Donald Trump -hahmo, joka ei ehdi vastata lainkaan, koska naputtelee kiireisenä ilkeää twiittiä. Vuoteen jalkopäässä nähdään kirja, joka kantensa perusteella on kokoelma "A. Hitlerin" parhaita puheita.

Hetkeä myöhemmin "Trump" vastaa puheluun, mutta ei ryhdy toimiin ennen kuin lauma assistentteja on stailannut hänet puuterin, botoxin ja suihkurusketuksen avulla. Tunteja kuluu.

– Myöhästyimmekö? Kiinan laivastoko etenee? Ei muuta kuin rakennatte uuden muurin, sinne valtamereen, luuserit, "Trump" ohjeistaa puhelimeen.

Lopuksi "Trumpin" peruukkina toiminut karvareuhkan näköinen koira karkaa tiehensä.

Mainoksen jälkeen Marge Simpson on tehnyt päätöksensä. Ja samoin Homer, jonka Marge antaa ymmärtää, ettei yhteiselo suju, jos mies äänestää Trumpia.

– Ja näin minusta tuli demokraatti, Homer Simpson päättää.

Vuodesta 1989 pyörinyt Simpsonit-sarja nähdään Yhdysvalloissa tv-kanava Foxilla. Simpsonien presidentinvaalivideosta kirjoittaa muun muassa elokuvalehti Variety (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi