Vapaat aukiolot tuoneet lisää työtä kaupan alalle – työntekijöitä 2 500 enemmän kuin vuosi sitten

Vapaat aukioloajat ja ostovoiman kasvu tukevat vähittäiskaupan myyntiä tänä vuonna. Ensi vuoden kasvunäkymiä Kaupan liitto pitää vaisuina.

talous
Vähittäiskauppaliikkeen ovi.
Ismo Pekkarinen / AOP

Aukioloaikojen vapauttaminen ja uudet kauppapäivät ovat lisänneet työntekijöiden ja työtuntien määrää vähittäiskaupassa, alan työnantajia edustava Kaupan liitto kertoo.

Työntekijöiden määrä lisääntyi tammi-kesäkuussa 2 500:lla viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Määrä kasvoi noin 1,5 prosenttia vuoden takaisesta. Vähittäiskauppa työllisti viime vuonna noin 162 000 ihmistä.

Kaupan liitto ei erittele tiedotteessaan tarkemmin, miten uudet työpaikat jakautuvat osa-aikaisten ja kokopäiväisten työntekijöiden välillä tai erikokoisten kauppojen välillä.

Samaan aikaan kun työntekijöiden määrä on kasvanut, vähittäiskaupan yrittäjien ja heidän työtuntiensa määrä on kutistunut.

– Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä. Nyt yrittäjien työpanos on pienentynyt, ja työntekijöiden ja lisätuntien tarve isommissa marketeissa on kasvanut, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Vähittäiskaupat ja parturi-kampaamot ovat saaneet vuoden alusta alkaen itse päättää, milloin ne pitävät ovensa auki.

Suuret kaupat muutoksen voittajia

Vapaat aukiolot ovat kasvattaneet suurten kauppojen myyntiä. Supermarkettien myynti kasvoi tammi-toukokuussa kuusi prosenttia vuoden takaisesta, Päivittäistavarakauppa ry kertoi aiemmin kesällä.

Vastaavasti aukiolojen vapauttaminen on heikentänyt pienten kauppojen kilpailuasemaa ja syönyt niiden myyntiä. Pienmyymälöiden myynti putosi tammi-toukokuussa 12,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan myynnin kasvavan tänä vuonna noin prosentilla. Kasvua tukee aukiolojen vapauttamisen ohella kuluttajien ostovoiman kasvu.

Ensi vuonna ostovoiman kasvu pysähtyy ja vähittäiskauppa kasvaa vain puoli prosenttia, Kaupan liitto ennakoi.