1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhat hetekatkin saavat lähteä, kun sukupolvet vaihtuvat kesämökeillä

Vanhojen kesämökkien varastoissa lojuu usein valtava määrä tarpeetonta tavaraa. Suursiivouksen aika koittaa yleensä siinä vaiheessa, kun mökki siirtyy jälkipolville tai kokonaan uudelle omistajalle. Saaristosta kuskataan joka kesä tonneittain romua mantereelle.

Kotimaan uutiset
Roope-Botnia romulastissa
Roope-Botnia tekee matkaa kesän aikana 4000 mailin verran.Antti Haavisto / Yle

Merenkurkun mökkisaarilla on jokavuotinen saariston siistimisurakka loppusuoralla. Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys kerää Vaasan lähisaariston mökeiltä joka vuosi 30 tonnia jätettä ja romua. Huoltoalus Roope-Botnia on muutaman päivän tempauksen ajan liikkeellä aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Roope-Botnian kippari Göran Ahlstrand sanoo, että romunkeräyksessä näkyy sukupolvien vaihtuminen mökeillä. Vaasan saaristossa vanhat, jopa liki 100-vuotiaat mökit ovat vaihtaneet omistajia. Ne ovat siirtyneet jälkipolville tai saaneet kokonaan uudet omistajat.

Nyt huviloilla on käynnissä suursiivous, jossa tavaroiden tarpeellisuus arvioidaan tiukalla seulalla.

– Vaasan saaristossa on hirveästi mökkejä 20-luvulta. Vanha sukupolvihan keräsi mökeille kaiken ja nämä uudet heittävät nyt kaiken pois, toteaa Ahlstrand, jonka mukaan on pelkästään hyvä asia, että esimerkiksi tarpeeton vanha metalli saadaan saarista pois.

Romua huoltoaluksessa.
Joka kesä pelkästään Vaasan saaristosta kerätään romua kolmisenkymmentä tonnia.Antti Haavisto / Yle

Kaiken maailman tavaraa

Roope-Botnian lastia puretaan maanantaiaamuna Vaasan Vaskiluodossa. Sieltä jäte ja romu lähtevät jätteenkäsittelylaitokselle.

Tyypillisiä mökkien varastoihin jääviä romuja ovat vanhat metallitynnyrit, saunankiukaat ja hetekat. Tällä kertaa kuormaan on päätynyt esimerkiksi invamopo, lämpöpumppu ja rautatiekiskoa.

– Kyllä sen näkee, että ihmiset ovat raahanneet mökeille kaiken maailman tavaraa ja viritelmiä, naurahtaa Ahlstrand.

Saariston jätekeräykseen ei periaatteessa saa tuoda mitä tahansa, mutta käytännössä lähes kaikki otetaan vastaan. Ahlstrandin mukaan se on osoittautunut parhaaksi tavaksi toimia.

– Jos esimerkiksi maaleja tai akkuja tai kaikenlaisia mökeillä käytettäviä rotanmyrkkyjä ja muita vastaavia ei oteta vastaan, niin sitten ne piilotetaan jätteiden sekaan. Parempi, että ne tuodaan avoimesti, niin että ne pystytään myös käsittelemään oikein ja asianmukaisesti.

Roope-Botnian kippari Göran Ahlstrand
Roope-Botnian kippari Göran Ahlstrand on kuskannut romua saaristosta 16 vuoden ajan.Antti Haavisto / Yle

Käypää tavaraa

Mökkien siivousinnossa saattaa romun sekaan päätyä myös arvokasta tavaraa. Varsinkin takavuosina Göran Ahlstrandin silmät poimivat romun seasta usein vanhojen venemoottoreiden osia.

– Aika paljon on ollut esimerkiksi Olympia- ja Wickström-moottoreiden osia, ja ne pitäisi kyllä saada säilytettyä, koska tiedetään, että ne ovat kysyttyä tavaraa.

Göran Ahlstrand on ollut mukana keräämässä romua saaristosta 16 vuoden ajan. Työ on mielekästä ja tärkeää. Vielä 70-luvullakin oli aivan tavallista, että romuja ja jätteitä heitettiin veneen laidan yli mereen, tietää Ahlstrand.

Nykyisin jätehuolto toimii ja esimerkiksi Pohjanlahdella Kokkolan ja Kristiinakaupungin välisellä alueella on kymmeniä Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen hoitamia jätteenkeräyspisteitä. Alueelta saadaan talteen joka vuosi 50 - 60 tonnia jätettä.

Yhtä asiaa Ahlstrand on vuosien varrella ihmetellyt. Miksi niin paljon hyvää puutavaraa tuodaan jätekeräykseen? Sille luulisi löytyvän parempaakin käyttöä mökeillä - jos ei muuta niin ainakin polttopuuna.

Lue seuraavaksi