Saara Sihvonen nousi mallimaailman huipulle suomalaisella sisukkuudella

Suomen Huippumalli haussa -ohjelmasta esille ponnahtanut malli on tehnyt määrätietoista työtä maailmalla jo vuosia. Tänä keväänä uurastus palkittiin. Nyt kaikki merkittävät muotitalot haluavat hänet malliksi.

viihde
Saara Sihvonen.
Henrietta Hassinen / Yle

Minut on luotu catwalkille. Tämä ajatus pyörii Saara Sihvosen mielessä, kun hän kävelee keväällä Pariisin muotiviikoilla ikonisen ranskalaisen Balmain-muotitalon näytöksessä.

Näytöksen puitteet ovat hienot. Orkesteri, laulaja ja dj yhdistelevät vanhaa popmusiikia kuten Queeniä uusiksi versioiksi. Catwalkilla ovat kaikki tämän hetken suosituimmat mallit. Saara Sihvosen päällä on vaaleansininen hapsumekko, ihonväriset housut ja jaloissa korkeat korot.

Luonnollisesti meikatun Sihvosen ilme ei paljasta, mitä hänen sisällään tapahtuu. Vartalon on vallannut tuttu tunne, joka hänelle muotinäytöksissä tulee. Kroppa värisee, sillä sisällä on räjähtänyt adrenaliinipommi. Fiilis on sama kuin urheilijoilla kilpasuorituksen aikaan.

Kun Sihvonen tulee kävelyn jälkeen backstagelle, hän tärisee kauttaaltaan. Balmainin näytös on hänelle lottovoitto. Hän on nyt mallimaailman huipulla.

Lomalla viimeinkin

Helsingin Tervasaareen toimittajaa tapaamaan saapuu rentoutunut nuori nainen. Saara Sihvonen kääntää 179-senttisellä varrellaan monen ihmisen pään. Hän on malleille ominaista nollakokoa, mikä tarkoittaa poikamaisen laihaa vartaloa.

Sihvosen olemus on kesäisen huoleton. Yllään hänellä on valkoinen kauluspaita ja farkut. Malli on lomalla.

Saara Sihvonen.
Henrietta Hassinen / Yle

Sihvonen ehtii tällä kertaa viettää Suomessa peräti kuukauden. Hän nauttii kotimaansa kesästä mökkeilemällä, saunomalla ja uimalla. Tärkeintä on viettää aikaa perheen, ystävien ja poikakaverin kanssa.

Loma tulee tarpeeseen, sillä Sihvosella on menossa tähän mennessä kiireisin vuotensa. New Yorkin Williamsburgissa asuva malli reissaa jatkuvasti työn perässä. Kuvauksia ja näytöksiä on milloin Los Angelesissa, milloin Eurooppassa.

– On kuvauksia nettikaupoihin ja muotilehtiin sekä paljon näytöksiä. En ole ikinä ollut mikään yhden tyypin malli. Nyt on aivan kaikkea.

Sihvonen on tehnyt töitä väsymättömästi viisi vuotta. Hän on ollut työhaastatteluissa kuvauksiin satoja kertoja ja kävellyt catwalkeilla kilometreittäin. Uurastus tuottaa nyt tulosta, vaikka sitä on nöyränä suomalaisena vaikea sanoa ääneen.

– Kyllä se on ansaittua meriittiä. En ole ainakaan mikään tähdenlento ollut.

Näytöksissä ei saa hymyillä!

Saara Sihvonen osallistui Suomen Huippumalli haussa -kilpailuun vuonna 2010 ja sijoittui toiseksi. Tosi-tv-kilpailua on järjestetty ympäri maailmaa vuodesta 2003 lähtien. Cosmopolitan-lehden sivuilla julkaistun artikkelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 25-vuotias Sihvonen on yksi menestyneimmistä kisaan osallistuneista kilpailijoista koko maailmassa.

Sihvonen päätyi kilpailuun perheen ja ystävien innostamana. Pitkä tyttö oli kuin luotu malliksi. Hän kuitenkin epäröi. Akne vaivasi ja aika kului mieluiten koirien kanssa.

– Minulla ei ollut viettiä malleiluun. Sitten Huippumalli haussa -mainos osui eteen. Kun en tiennyt, mitä teen lukion jälkeen, päätin kokeilla ja asiat loksahtivat paikoilleen.

Kilpailun jälkeen löytyi oma agentti Toni Korpineva Brand Management -mallitoimistosta. Hän alkoi koulia Sihvosesta mallia. Pehmeä lasku tapahtui muotimaailman kakkosmarkkinoiden eli Aasian ja Australian kautta. Siellä nuoren mallin oli helppo tutustua alaan ja tunnustella, onko mallintyö edes häntä varten.

Maailman toisella puolella Sihvonen oppi ennen kaikkea kärsivällisyttä. Vaikka asiakastapaamiset välillä toivat työkeikkoja näytöksiin ja kuvauksiin, aina ei onnistanut. Sihvonen ei kuitenkaan luovuttanut.

Tärkein oppi Aasiassa oli kuitenkin olla hymyilemättä näytöksissä.

– Suomessa oli opetettu, että lavalla hymyillään. Siellä moni asiakas kysyi, miksi hymyilet lavalla. Vastasin, että lavalla oleminen on niin ihanaa. Hymyilemisestä piti luopua ja ottaa jyrkempi katse. Nyt hymy tulee sisältä päin, Sihvonen kertoo.

Saara Sihvonen.
Henrietta Hassinen / Yle

Raakile puhkeaa kukkaan

Aasian ja Australian jälkeen Saara Sihvonen oli valmis muotimaailman ykkösmarkkinoille Pariisiin, Milanoon, Lontooseen ja New Yorkiin. Edessä oli muutto New Yorkiin nelisen vuotta sitten. Alku ei ollut helppo nuorelle suomalaismallille. Englannin kieli ei ollut kovin sujuvaa, joten kommelluksia sattui. Mallitoimisto vaihtui aluksi monta kertaa.

– Nyt tajuan, minkälainen raakile olin. Minut heitettiin Nykissä kämppään, jossa en tuntenut ketään. Ei ollut edes iPhonea, vaan pienellä Nokialla yritin soittaa äidille, että en tiedä, minne minun pitää mennä.

Suomen tukijoukot ja kotimaan mallitoimisto auttoivat Sihvosta pääsemään sisälle suurkaupungin rytmiin ja pinnalliseen mallimaailmaan.

– Suomalaista sisukkuutta ei voi jättää mainitsematta. Me olemme hyviä työntekijöitä. Olen yrittäjäperheestä ja minulle on opetettu, että työllä tehdään tulosta. Se on vienyt minut aika pitkälle.

Sihvosen läpimurto tapahtui, kun Saint Laurent -muotitalon pääsuunnittelija Hedi Slimane palkkasi hänet yksinoikeudella toisen mallistonsa muusaksi. Sen jälkeen myös muut isot muotitalot kiinnoistuivat Sihvosesta.

Sittemmin Sihvonen on kävellyt muotiviikoilla esimeriksi Armanin, Givenchyn ja Hèrmesin näytöksissä. Suomalainen on ollut myös muotikuvissa merkittävissä lehdissä kuten amerikkalaisissa Marie Clairessa ja Ellessä.

Saara Sihvonen.
Henrietta Hassinen / Yle

Kuvauksiin ilman suihkua

Mallin työ on pelkkää glamouria. Kuvauksiin ajetaan limusiinilla ja siellä juodaan skumppaa. Näin moni luulee. Saara Sihvonen sanoo, että niin ei ole.

– Oikea todellisuus on se, että raahaan 32 kilon matkalaukkua lentokentälle. Lennän usein New Yorkista Lontooseen yölennoilla ja aamulla menen suoraan kuvauksiin. Ei suihkua. Edessä voi olla 12 tunnin kuvauspäivä, jossa seison koko päivän kuvattavana. Illalla pääsen hotellille ja vihdoin suihkuun. Nukkumaan pystyy, jos jetlag ei ole paha. Aamulla lähden jatkamaan matkaa.

Välillä väsyneenä tulee itkupotkuraivarit. Silloin Sihvonen soittaa joko poikakaverilleen tai äidille ja purkaa oloaan.

Työmatkojen hyvä puoli on, että pääsee näkemään maailmaa. Sihvosen mielestä hienot kuvauspaikat ovatkin parasta hänen työssään.

– Minut on lennätetty kahden päivän varoitusajalla Pariisista Hayman-saarille Australiaan kuvaamaan Condé Nast Traveler -lehteen. Se paikka oli kyllä makea. Mutta olivat ne kuvauspävätkin tosi pitkiä.

Mallimaailman synkät puolet

Televisiossa nähdyt tosi-tv-ohjelmat antavat muotialasta armottoman kuvan. Malleja ja suunnittelijoita tylytetään. Kritiikki on toisinaan murskaavaa.

Saara Sihvonen sanoo, että ohjelmien antama kuva on vääristynyt. Muotimaailmassa on egoilijoita kuten millä muullakin alalla, mutta pääosin ihmiset ovat mukavia. Kuvauksissa ihmiset puhaltavat yhteen hiileen.

Saara Sihvonen
Henrietta Hassinen / Yle

Sihvonen on vuosien varrella nähnyt mallimaailman ikäviäkin puolia. Laihuuden ihanointi voi aiheuttaa anoreksiaa ja bulimiaa. Piireissä liikkuu huumeita. Paineiden puristuksissa nuorimmat mallit, 16–18-vuotiaat, saattavat olla hukassa.

– Sen ikäisillä ei itseluottamus ole vielä kehittynyt. Castingissä nuorelle on sanottu, että hän on ruma, liian hoikka tai jalka on liian iso. Silloin yritän sanoa, että ei elämä tähän kaadu. Olet vasta 16-vuotias.

Muotimaailma voi myös imaista mallin mukaansa niin, että yhteydet läheisiin jäävät. Näin on käynyt Saara Sihvosen ystäville.

– Toitotan aina nuorille, että muistakaa pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen. He ovat sinulla koko loppuelämän, mutta tämä mallinura loppuu jossain vaiheessa.

Koiria ja kaurapuuroa

Helsingin Tervasaaressa on helteinen päivä, silti Saara Sihvonen poseeraa kameralle vaivattomasti. Huippuammattilaisena hän ei valita vaikka aurinko saa silmät vuotamaan ja on kuuma. Hän vastaa kaikkeen: Super!

Juuri välitön ja positiivinen asenne on vienyt Sihvosen pitkälle. Muotimaailmassa ei nenän nyrpistelijöitä jakseta katsoa.

Sihvonen on 25-vuotiaana parhaassa iskussa mallina. Hän aikoo tehdä töitä alalla niin pitkään kuin niitä riittää. Sen jälkeen hän haluaisi olla tekemisissä joko eläinten kanssa tai tapahtumatuotannossa.

– Olen tehnyt hyväntekeväisyystyötä Brooklynissä kodittomien koirien tarhassa. Se tuo hirvittävän paljon iloa ja onnea.

Vaikka Sihvonen on mallimaailman huipulla, yksi toteutumaton työhaave löytyy koto-Suomesta.

– Olen saanut tehdä töitä Finnairille ja Marimekolle. Mutta haluaisin olla Elovena-tyttö, koska rakastan kaurapuuroa, Sihvonen nauraa.

Saara Sihvonen.
Henrietta Hassinen / Yle