1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postin jakelutiheydestä esitetään kahta mallia – Tuleeko postisi jatkossa vain kolmena päivänä viikossa?

Postin jakelutiheydestä esitetään keskusteltavaksi kahta vaihtoehtoista mallia: viisipäiväisen jakelun säilyttäminen tai siirtyminen kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn koko Suomessa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö lähettää lausuntokierrokselle muistion postilain uudistamisesta. Kyseessä on keskustelunavaus, jolla halutaan selvittää toimijoiden ja asiakkaiden näkemyksiä. 

Postin jakelutiheydestä esitetään keskusteltavaksi kahta vaihtoehtoista mallia: viisipäiväisen jakelun säilyttäminen tai siirtyminen kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn koko Suomessa. Myös kirjeiden kulkunopeutta voitaisiin keventää.

Muistiossa esitetään vaihtoehtoisia ratkaisuja eri asiakokonaisuuksista, kuten jakelutiheydestä, yleispalveluna jaettujen kirjeiden kulkunopeuksista sekä postinumero- ja osoiterekisterin luovuttamisesta.

Lisäksi lausunnonantajia pyydetään arvioimaan, onko nykyistä postilakia tarpeen muuttaa muilla tavoin.

Kerrostalojen jakelussa voitaisiin sallia lokerikkojakelu vaihtoehtoiseksi nykyisen luukkujakelun rinnalle, valinnaiseksi tai ainoaksi jakelutavaksi. Keskustelua halutaan herättää myös postikilpailun edistämisestä osoitejärjestelmien luovuttamiseen tehtävillä muutoksilla.

Kaksivaiheinen uudistus

– Muistion ehdotukset eivät ole ministeriön linjauksia, vaan ne ovat osa lakiuudistuksen valmistelua ja kuulemista. Postilain uudistus on merkittävä yhteiskunnan toimintaan vaikuttava asia, ja siksi haluamme, että siihen otetaan kantaa laajasti ja avoimesti, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.

Postilain uudistus on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa luovuttiin valtioneuvoston myöntämistä postitoimiluvista. Nyt käynnissä on toinen osa, joka jatkuu arviomuistion lausuntokierroksen jälkeen varsinaisen hallituksen esityksen valmistelulla. Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä kuluvan vuoden aikana.