1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päätoimittaja: Postin jakeluvelvoitteen karsiminen olisi isku sanomalehdille ja demokratialle

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle muistion, jossa pohditaan Postin jakeluvelvoitteen karsimista nykyisestä viidestä päivästä viikossa kolmeen päivään. Tämä iskisi erittäin kovaa sanomalehdistöön, muistuttaa Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Sanomalehdissä harmitellaan liikenne- ja viestintäministeriön ja postin suunnitelmia postin jakeluvelvoitteen karsimisesta. Liikenne- ja viestintäministeriö on maanantaina lähettänyt lausuntokierrokselle muistion postilain uudistamisesta.

Kyseessä on keskustelunavaus, jolla halutaan selvittää toimijoiden ja asiakkaiden näkemyksiä. Muistiossa pohditaan postin jakelun vähentämistä nykyisestä viisipäiväisestä kolmepäiväiseksi.

Posti jakaa myös lehtiä

Haja-asutusalueilla lehti jaetaan usein päiväpostin mukana. Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi kertoo, että Satakunnan Kansa jaetaan postin mukana muutamiin tuhansiin kotitalouksiin, mikä vastaa joitakin prosentteja lehden levikistä.

Uudistus tietäisi suuria ongelmia Satakunnan Kansalle saada tilattu lehti asiakkaille perille.

Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi

– Uudistus tietäisi suuria ongelmia Satakunnan Kansalle saada tilattu lehti asiakkaille perille. Posti on tarjonnut mahdollisuutta, että muut jakelupäivät voitaisiin ostaa, mutta hinta kasvaisi niin korkeaksi, että me emme pysty sitä maksamaan, Lähdeniemi arvioi mahdollista uudistusta.

Lähdeniemi sanoo, että yksi malli jatkossa voisi olla, että haja-asutusalueilla lehtien tilaushinta nousisi selvästi. Hän ei kuitenkaan usko, että syrjäseutujen asiakkaat olisivat valmiita maksamaan korkeampaa hintaa lehdestä nykyisessä taloustilanteessa. Tämä johtaisi lehtien tilaamisen vähenemiseen.

"Sananvapaus kärsii"

Satakunnan Kansan päätoimittajan Tomi Lähdeniemen mielestä jakelun harventaminen heikentäisi kansanvaltaa ja lisäisi syrjäseutujen eriarvoistumista.

– Tiedotusvälineiden saanti myös haja-asutusalueille on osa demokratiaa. Uudistuksella olisi selvästi yhteiskunnallisia ja sananvapauteen liittyviä ulottuvuuksia, Lähdeniemi sanoo.

Näen valtion jatkuvan kiristämisen sanomalehtiä kohtaan kohtuuttomana.

Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi

Lehdistö vaikeuksissa

Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi arvostelee valtiota sanomalehtien aseman jatkuvasta kurjistamisesta.

Sanomalehtien tilaajamäärät ovat vähentyneet ja mainostulot pienentyneet viime vuosina selvästi. Muistissa on joidenkin vuosien takainen tilattavien lehtien arvonlisäveron nollaverokannan poistaminen, joka vaikutti osaltaan tilaushintojen kasvuun ja levikkien putoamiseen.

– Henkilökohtaisesti näen tämän valtion jatkuvan kiristämisen sanomalehtiä kohtaan kohtuuttomana. Toki meillä on mahdollisuus tarjota asiakkaille digitaalista lehteä, mutta olemme hyvin huomanneet, että osa asiakkaista haluaa edelleen paperilehden kaikesta huolimatta, Lähdeniemi sanoo.