Rosatomilta tilattu ydinvoimahanke Unkarissa etenee arvostelusta huolimatta

Unkarissa on kiistelty jo toista vuotta Paksin toisen ydinvoimalayksikön rakentamisesta. Unkarin hallitus on tilannut voimalan Venäjän valtionyhtiö Rosatomilta. Voimala tulee nykyisen Paks ykkösen viereen ja siinä on kaksi 1200 megawatin ydinreaktoria.

talous
Paks 1 -ydinvoimalayksikkö Unkarissa.
Paks 1 -ydinvoimalayksikkö Unkarissa. Yle

Unkarin energia-alan asiantuntijoista monet epäilevät Paks 2 -hankkeen mielekkyyttä, koska monet eivät pidä ydinvoimaa enää 2020 luvulla kannattavana ja järkevänä investointikohteena. EU-maista Unkari, Suomi ja Britannia ovat yhä investoimassa ydinvoimaan.

Laitoksen toimittaa Venäjän valtiollinen Rosatom, joka myös rakentaa Fennovoiman Hanhikiven voimalan.

Paksin 70-luvulla rakennetun Olkiluoto-tyyppisen voimalan tiedotusvastaava esittelee meille suurta peltotonttia, jolla Venäjän Rosatom aloittaa uuden ydinvoimalan rakennustyöt kahden vuoden kuluessa Tontti ulottuu Paksin kaupungin laidoille.

Yksi hankkeen arvostelijoista on 2000-luvulla hallituksen energiapoliittisena neuvonantajana toiminut Balasz Felsmann. Hän on Unkarin johtavia energia-alan asiantuntijoita.

Tulevaisuuteen tuulella vai ydinvoimalla?

Felsmannin mielestään ongelmana ei ole niinkään Paks kakkonen, vaan laajemminkin ydinvoima ja sen tulevaisuus Euroopassa. Uusiutuvat energiamuodot - tuuli ja aurinko - tulevat koko ajan edullisemmiksi.

– Meidän pitäisi kyetä vastaamaan ensiksi kysymykseen, mikä on ydinvoiman taloudellinen tulevaisuus Euroopassa tässä koko ajan muuttuvassa ympäristössä, sanoo Felsmann.

Hän tunnustaa, ettei itse usko eurooppalaisen ydinvoiman tulevaisuuteen. Uusiutuvien energiamuotojen kohdalla kehitys etenee nyt niin nopeasti, että on vaikea ennustaa edes puolen vuoden päähän. Ydinvoimaa rakennetaan useiden kymmenien vuosien aikajänteellä. EU-maista vain Unkari, Suomi ja Britannia ovat yhä investoimassa ydinvoimaan.

Uusiutuvien energiamuotojen etuna on, etteivät ne vaadi valtavia miljardi-investointeja. Siten niiden kohdalla ei tarvita myöskään pitkiä kymmenien vuosien investointien kuoletusaikoja.

Venäjä on johtavia ydinteknologian kauppiaita Euroopassa. Sen taloudelle ydinvoimalaprojektit ovat elintärkeitä. Siksi Venäjä puhuu voimakkaasti ydinteknologian puolesta.

Unkarin hallitus on painottanut, että Paks kakkonen on alusta lähtien Unkarilainen projekti ja täysin Unkarin valtion omistama. Venäjä lainaa Unkarille noin 10 miljardia yhteensä 12 miljardin euron kauppasummasta, mutta Rosatom ei ole missään vaiheessa mukana voimalan omistajana.

Suomen Hanhikiven tapauksessa Rosatom tulee mukaan myös omistajaksi. Felsmannin mukaan taustalla yhtenä motiivina voi olla hankkeen aikataulun ja kustannusten pitäminen.

Salaaminen arveluttaa

Kritiikin toinen kärki kohdistuu salailuun ja mahdolliseen korruptioon.

Kun Unkari ja Venäjä olivat allekirjoittaneet sopimuksen voimalan rakentamisesta toissatalvena, julisti Unkarin hallitus pian tämän jälkeen kaupan yksityiskohdat salaisiksi vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Tämä käynnisti epäilykset korruptiosta hankkeen ympärillä.

– Koko sopimus on läpinäkymätön ja kooltaan noin 10 miljardia euroa. Summa on valtava. Mielestämme tämä jo itsessään on korruptioriski. Tiedämme, että kyseessä on ydinvoima ja kaikkea ei voi avata, mutta sopimuksen pääkohdat tulisi saattaa julkisiksi, toteaa johtaja Jòszef Martin Transparency Internationalin Budapestin toimistosta.

Unkarin hallitus luonnollisesti kiistää väärinkäytökset ja ajaa hanketta suunnitellusti. Felsmannin mukaan Unkarilla ei ollut mitään kiirettä päättää asiasta, vaan ratkaisu olisi voinut odottaa kymmenisen vuotta.

Hallitus sanoo ratkaisulla olleen jo kiire. Sen mukaan Paks kakkonen on välttämätön Unkarin energiahuollon tulevaisuudelle.

Risto Majaniemi, Budapest