Onko tässä kesän 2016 kovin onkisaalis? – Kertanostolla kaksi ahventa ja minkki

Pohjalaismies sai mato-ongella elämänsä mielenkiintoisimman saaliin Mustasaaren Raippaluodossa. Ilman kalakaverin hätäistä, epätarkaksi jäänyttä kännykkäkuvaa, outo saalisrypäs kuittaantuisi helposti kalavaleeksi. Kaksi ahventa ja minkki hämmästyttää kalastusasiantuntijaakin.

luonto
Kuvassa ahven , ahven ja minkki samassa ongensiimassa.
Kalakaverin kokoelma

Panikessa heinäkuun puolivälissä kalastaneella pohjalaismiehellä oli onki, jossa normaalin koukun yläpuolelle oli kiinnitettynä pieni ”kirppu” eli loistekoukku. Syöttinä oli tavallinen onkimato.

Yhtäkkiä oli alkanut rajusti näppiä, ja mies oli nostanut varovasti painavalta tuntuvaa saalista pintaan. Mielessä oli käynyt, että nyt on iso kiinni. Ei ollut iso vaan monta. Molemmissa koukuissa oli ahven, ja alemmassa ahvenessa roikkui tiukasti hampaillaan minkki.

Minkki oli sinnitellyt yllättävän pitkään saaliissaan kiinni, kunnes oli päästänyt irti ja molskahtanut takaisin Pohjanlahteen.

Mies oli irroittanut ahvenet koukuista ja heittänyt pahasti purrun kalan takaisin veteen. Samalla sekunnilla minkki oli syöksähtänyt pintaan ja siepannut ahvenen taas suuhunsa.

Puruvoima on ollut kova, ja siiman on täytynyt olla kestävää, jos minkki on ilmaan asti saatu.

Järjestöpäällikkö Olli Saari, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Todella harvinaista

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön järjestöpäällikkö Olli Saari ei ole koskaan kuullut, että joku olisi napannut mato-ongella minkin.

– Minkillä oli selvästi lounasaika. Se oli huomannut, että nyt on helppo saalis nenän edessä. Ahven oli varmasti jo silloin tarttunut ongenkoukkuun. Puruvoima on ollut kova, ja siiman on täytynyt olla kestävää, jos minkki on ilmaan asti saatu, ihmettelee Saari.

Kala kalassa -saalis on Saarelle huomattavasti tutumpi juttu. Yhdellä virvelin heitolla voi vieheeseen napata ensin vaikkapa ahven, ja väsytyksessä ahveneen hauki. Perhokalastuksessa voi vahingossa saada oudompaakin saalista.

– Kun iltahämärässä heitetään perhoa siimalla ilmassa, hyönteisiä saalistamassa olevat lepakot saattavat erehtyä nappaamaan perhoon kiinni.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on mukana pitämässä Suomen ennätyskalarekisteriä. Järjestöpäällikkö ei kuitenkaan kelpuuta pohjalaismiehen ongella nappaamaa minkkiä ennätysrekisteriin.

– Sellaista tilastointia ei ole mutta eiköhän tämä päädy elävien legendojen rekisteriin. Koskaan ei tiedä mihin tilanteisiin voi kalavesillä törmätä. Hyvä, että on kännykät ja kamerat ja pääsee ikuistamaan, ettei ihan kylähullun mainetta saa…