Itärajan tupakkaralli tuo suomalaisturistit Viipuriin yöksi – "Toivottavasti myös kulttuuri kiinnostaa"

Suomalaisturistit ovat alkaneet kysellä matkatoimistoista edullista majoitusta Viipurista ja lähialueilta. Tupakkalain tiukennus pakottaa matkustajan jäämään vuorokaudeksi Venäjälle, jotta matkalta saa tuoda tupakkakartongin.

Kotimaa
viipuri rautatieasema
Viipurin rautatieasemaJari Tanskanen / Yle

Bussimatkoja ja viisumeita välittävä imatralainen Saimaa Express on sopinut viipurilaisten hotellien kanssa edullisesta majoituksesta, jota asiakkaat voivat varata yön yli ulottuvilla matkoilla Viipuriin.

–Toki toivomme, että suomalaiset löytäisivät jälleen Viipurin matkakohteena, sanoo Saimaa Expressin toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen.

Viipurin katukuva on siistiytynyt takavuosista ja taskuvarkaatkin ovat poissa. Varsinkin kulttuurikohteena Viipuri on monelle tuntematon.

– Kulttuurin osalta täällä on paljonkin nähtävää, esimerkiksi Viipurin Eremitaasissa on vaihtuvia näyttelyitä ja korkeatasoinen perusnäyttely, jatkaa Jyrkinen.

Hotellimatkat lisääntyneet

Lappeenrannan ja Viipurin välisiä risteilyjä järjestävässä Saimaa Travelissa on huomattu yhden tai kahden yön hotellipakettien kysynnän lisääntyminen.

– Mutta ei tämä johdu tupakkalain tiukentumisesta, vaan ihmisiä kiinnostaa Viipurin vanha kaupunki, sanoo toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Laine arvioi, että tällä purjehduskaudella Viipurissa käy noin 20 000 laivaturistia. Määrä on hieman enemmän kuin vuosi sitten, mutta toisaalta kausi on vielä kesken ja matkoja varataan edelleen.

Junalla edullisesti Pietariin

viipuri rautatieasema lippuautomaatti
Lippuautomaatti Viipurin rautatieasemallaJari Tanskanen / Yle

Entistä useampi bussilla Lappeenrannasta Viipuriin matkaava jatkaa paikallisjunalla Pietariin. Viipurista liikennöi Pietariin useita kertoja päivässä nopea paikallisjuna, kun Sotshin olympialaisiin hankittua kalustoa on siirretty esimerkiksi Leningradin alueelle.

– Periaatteessa Allegro on myöskin ihan hyvä juna, mutta näin voi käydä samalla Viipurissa, sanoo Pietarissa asuva Asko Mikonsaari.

Paikallisjunan käyttöön houkuttaa Allegroa edullisempi lipun hinta. Tunnin kestävä junamatka maksaa viitisen euroa ja lipun voi ostaa rautatieaseman automaatista.

Vanha kaupunki herättää muistoja

Viipurissa viisumivapaalla laivamatkalla piipahtanut Matti Vainionpää on innostunut vanhasta kaupungista.

– Olin Viipurissa ensimmäistä kertaa ja täytyy sanoa, että kaupunki on äärettömän kaunis ja arkkitehtuuri upea, sanoo Vainionpää.

Rappioromantiikasta huolimatta kävely vanhassa kaupungissa herättää monella muistoja, sillä monet vanhoista arvotaloista ovat suomalaisarkkitehtien suunnitelmia ja saman tyylisiä rakennuksia voi nähdä esimerkiksi Helisingissä.

– Pidän Viipurin vanhoista rakennuksista ja raunioistakin ja tänne pitäisi päästä uudestaan vaikka asuntoautolla, sanoo laihialainen Maine Pussinen.