1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurpitsa

Kaupunkiviljely kasvattaa suosiotaan - Rovaniemellä viljellään jo kolmatta kesää

Koskenrannassa Inapolun palstalla suositaan pohjoisia lajikkeita, kuten tunturissa viihtyvää haproa ja norjalaista naurista. Viidentoista aktiivin hoitama yhteisöpalsta voi hyvin. Tihutöiltä on säästytty sen jälkeen, kun lehtijutussa esitellyt kurpitsat varastettiin.

Kuva: Johanna Sarjas / Yle

Rovaniemen kaupunki antoi tänä kesänä Inapolun tyhjän tontin yhteisöviljelijöiden käyttöön jo kolmatta kertaa. Kaupunki päättää tontin kohtalosta vuosi kerrallaan. Palstalla kasvaa muiden muassa härkäpapua, retiisejä, kesäkurpitsaa, kurkkua ja tomaattia.

– Paikallisuus on viljelyssä valttia. Viljelemme tervolalaiselta luomuviljelijältä saatua purjoa ja myös norjalaiselta viljelijältä kokeiluun saatua naurista. Se on kuulemma pitänyt norjalaiset maanviljelijät hengissä vuosituhansia, kertoo yhteisöpalstalla alusta pitäen mukana ollut Helka Mäkinen.

Aurinkoa ja sadetta on osunut palstalle siinä määrin sopivasti, että siellä on todistettu rehevää kasvua. Erityisesti kesäkurpitsasadosta odotetaan runsasta. Viljelykausi jatkuu lokakuulle.

– Lehtikaali kestää pari astetta pakkastakin, Mäkinen tietää.

Kaupunkiviljelijät ovat luomuviljelijöitä, kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä. Kasteluvesi otetaan vieressä virtaavasta joesta. Viljelyyn kuuluu kokeilumieli, jossa testataan mitkä kasvit viihtyvät missäkin kohtaa tai miten kasvit viihtyvät yhdessä.

– Kumppanuuskasvit auttavat toisiaan menestymään, kuten härkäpapu ja peruna tai korianteri ja rucola, Mäkinen kertoo. Moni ohikulkija onkin poikennut kysymään vinkkejä palstalla häärääviltä.

Julkisuuteen päätyneet kurpitsat varastettiin

Keskustassa sijaitseva palsta on säästynyt pahemmilta tihutöiltä, tosin jokaista hernettä ei ole kuulemma laskettu.

– Ensimmäisenä kesänä meidän kurpitsat kyllä varastettiin sen jälkeen kun lehdessä oli palstasta juttu ja kuva kurpitsoista, Mäkinen muistelee. Sittemmin viljelijät ovat saaneet pitää satonsa.

Mukana on viitisentoista aktiivia, jotka kokoontuvat talkoisiin torstaisin.

- Talkootöiden jälkeen pidämme usein piknikkiä, pelaamme mölkkyä tai käymme uimassa. Se on sellaista yhteistä kivaa.

Ruokakasvien viljely tyhjillä tonteillta ja joutomailla yleistyy jatkuvasti. Esimerkiksi Turun kaupunki tarjosi tänä kesänä ensi kertaa puistoja ja joutomaita ilmaiseksi viljelykäyttöön ja järjesti paikalle myös viljelylaatikot. Mäkisen visio on, että kymmenen vuoden päästä kaikilla pihoilla kasvatetaan ruokaa kasvilaatikoissa ja puistoissa kasvavat marjapensaat ja hedelmäpuut.