Petäjävesi siirtyi Vainion aikaan – 29-vuotias kunnanjohtaja on palveluammatissa

Petäjäveden johdossa aloittanut Eero Vainio on kaksostyttöjen isä ja tuore kuntalainen.

Eero Vainio
Eero Vainio aloitti Petäjäveden kunnanjohtajana elokuussa 2016.
Eero Vainio aloitti Petäjäveden kunnanjohtajana elokuussa 2016.Jenny Huttunen / Yle

PetäjävesiIästä ei ehkä pitäisi puhua, mutta ei sitä kokonaan voi sivuuttaakaan. Eero Vainio, 29, istui maanantaina ensimmäistä virallista työpäiväänsä Petäjäveden kunnanjohtajan nahkaisella työtuolilla.

– Ehkä tähän jatkossa voisi hankkia satulatuolin tai jumppapallon tilalle. Istumatyö ei tee selälle hyvää ja eläkeikäänkin on matkaa 39 vuotta, Vainio veistelee.

Petäjävedellä Kuntalassa työskentelee todennäköisesti Suomen toiseksi nuorin kunnanisä – kurssikaveri Matias Hilden on pomona Puumalassa ja hän on viitisen kuukautta nuorempi, Vainio tietää.

Ikäkysymyksiä mieheltä kysytään nykyisellään kuitenkin enää harvemmin.

Kunnanjohtajan työtä ei tehdä kellokortilla.

Eero Vainio

– Nyt, kun on lapset ja gradu tehtynä, ja partakin melkein kasvaa, vähemmän se on enää esillä. Työn kannalta ajattelen, että kun meillä on johtoryhmässä kokenutta väkeä töissä ja toisaalta uutta verta, niin on mahdollista aidosti ristipölyttää ajatuksia ja käydä laaja-alaista keskustelua. Jos meillä johtavat virkamiehet edustavat monipuolisesti otantaa kuntalaisista, niin sehän on aina hyvä, Vainio summaa.

Kunnanjohtajan vanavedessä myös Petäjäveden rakennustarkastaja ja tekninen johtaja ovat vaihtumassa, hekin nuoria miehiä.

Isä ja jalkapallomies

Tuore kunnanjohtaja Vainio on puolitoistavuotiaiden kaksostyttöjen isä ja jalkapallomies. Kotipaikka vaihtui Lahdesta Petäjävedelle kuukausi sitten.

– Olo on ollut tervetullut, niin Petpetin [Petäjäveden petäisten] jalkapallotreeneissä kuin naapureiden kesken. Täällä on aika hyvät palvelut, kaupallista tarjontaa, hyvät asumisen mahdollisuudet ja luonto lähellä. Tällaiseen paikkaan on hieno tulla, niin kuntalaisena kuin kunnanjohtajana, Vainio kiittelee.

Sydämellisesti uuden johtajan ovat ottaneet vastaan kuntalaisetkin. Facebookin Petäjävesi-ryhmässä Vainiolle suorastaan satoi tervetulotoivotuksia huhtikuussa, kun tieto kunnanjohtajan valinnasta tuli.

Johtaja on palveluammatissa

Muun muassa Lahdessa sivistyslautakunnan puheenjohtajana ja SDP:n valtuutettuna vuodesta 2009 toiminut Vainio sanoo tuovansa Petäjävedelle omat saappaansa. Suureksi muutosjohtajaksi hän ei aio ryhtyä, vaan korostaa yhteistyön tärkeyttä.

– En voi heti lähteä sanomaan, että tuohon tulee turistihotelli vanhan kirkon viereen. Alussa pitää kuunnella ja perehtyä. Omassa johtamisfilosofiassa painotan sitä, että tärkeintä ei ole taloudellisuus, tuottavuus tai tehokkuus, ennemminkin se, että jokainen työntekijä pyrkii tekemään työnsä pikkuisen paremmin ja kokee intohimoa työhönsä.

Innolla Vainio suhtautuu myös omaan pestiinsä.

– Kunnanjohtajan työtä ei tehdä kellokortilla. Tämä on palveluammatti, jota tehdään sydämellä ja kutsumuksella, hän toteaa.

Eero Vainiota haastatteli Matleena Ylikoski.

Edit 3.8. Kuntalaiset onnittelivat Eero Vainiota Facebookissa 25.4. heti valinnan jälkeen.