Hyppää sisältöön

Käsistään kahlehditut luurangot kertovat antiikin juonitteluista Kreikassa – video

Luurangoista on otettu dna-näytteitä, ja antropologit yrittävät selvittää, keitä he olivat.

Uutisvideot: Ateenasta löytyi kahlehdittuja luurankoja
Uutisvideot: Ateenasta löytyi kahlehdittuja luurankoja

Ainakin 80 ranteistaan kahlehdittua luurankoa on löydetty antiikinaikaiselta hautausmaalta Ateenasta Kreikasta. Arkeologit uskovat, että jäänteet kertovat muinaisesta joukkoteloituksesta.

– Heidät on teloitettu samalla tavalla, mutta haudattu kunnioittavasti, huomauttaa tohtori Stella Chryssoulaki.

Keitä luurangot olivat, miten he päätyivät ateenalaiselle hautausmaalle, ja miksi heidät on haudattu kunnioittavin menoin, on hämärän peitossa.

– Heidät kaikki on kahlehdittu käsiraudoilla, ja suurin osa heistä on hyvin, hyvin nuoria. Heidän terveydentilansa oli hyvä, kun heidät teloitettiin.

Luurangoista on otettu dna-näytteitä, ja antropologit yrittävät selvittää, keitä he olivat. Muinaiset kreikkalaiset kokivat joka tapauksessa väkivaltaisen lopun. Heidän kätensä on sidottu pään yläpuolelle, ja heidän leukansa ovat auki.

Hautaustavasta päätellen he eivät olleet orjia eivätkä tavallisia rikollisia. Hautausmaata on käytetty ajalla 800–500 ennen Kristusta.

– Se oli hyvin levoton aikakausi Ateenan yhteiskunnassa. Aateliset taistelivat vallasta keskenään, sanoo Chyrssoulaki.

Yhden teorian mukaan kaivauksissa löydetyt nuoret ateenalaiset kannattivat Kylonia, joka yritti vallankaappausta olympialaisten aikana vuonna 632 ennen Kristusta. Kylon oli aatelismies ja olympiavoittaja. Hän onnistui itse pakenemaan vallankaappausyrityksen jälkeen, mutta hänen kannattajansa otettiin kiinni.

Luurangot löydettiin Falyron Delta -nekropoliksen kaivauksissa. Nekropolis sijoittuu Ateenan oopperatalon, kirjaston ja Piraeuksen sataman väliin.