Aalto-yliopistossa onnistuttiin mustesuihkutulostamaan valokuva-aurinkokenno – video

Aurinkokennoja on valmistettu jo pitkään erilaisilla painotekniikoilla, mutta tutkijat halusivat viedä idean vielä pidemmälle.

Kotimaa
Uutisvideot: Aalto-yliopistossa onnistuttiin mustesuihkutulostamaan valokuva-aurinkokenno
Uutisvideot: Aalto-yliopistossa onnistuttiin mustesuihkutulostamaan valokuva-aurinkokenno

Tasainen surina käy Aalto-yliopiston tiloissa Espoon Otaniemessä. Tutkijaryhmä tulostaa Yle-logoa. Muste tulostuu kuitenkin tällä kertaa vain valkoiselle paperille.

Tutkijoilla on kuitenkin näyttää työnsä hedelmiä. Yliopistonlehtori Janne Halme pitää käsissään pientä aurinkokennoa, johon on tulostettu muun mussa tutkijaryhmän valokuvat.

– Mietimme, mikä olisi riittävän tunnistettava muoto. Ihmiskasvot ovat haastava toteuttaa painotekniikalla tunnistettavaan muotoon. Mutta varmasti pystyy huomaamaan, että tässä on riittävästi värivaihtelua, kertoo Halme.

Tutkijat onnistuivat mustesuihkutulostamaan valokuva-aurinkokennoja. Aurinkokennoja on valmistettu jo pitkään erilaisilla painotekniikoilla, mutta tutkijat halusivat viedä painettujen aurinkokennojen idean vielä pidemmälle.

Mustesuihkulla värjätyt kennot ovat yhtä tehokkaita kuin perinteisellä tavalla valmistetut vastaavat kennot.

Osaksi tuotteen muotoilua

Menetelmä avaa uusia mahdollisuuksia tuotteisiin ja rakennuksiin integroitujen aurinkokennojen kehittämiselle.

Mustesuihkutulostettu aurinkokenno voi esimerkiksi olla osa tuotteen muotoilua. Kenno voisi muun muassa olla osa virtapihiä laitetta ja kerätä energiaa sen tarpeisiin.

Kennot ovat herättäneet Halmeen mukaan jo mielenkiintoa.

– Mitkä on sitten ne todelliset sovellutukset, jotka lyö kaupallisesti läpi, niin se jää nähtäväksi. Nyt olemme osoittaneet, että tämä voidaan toteuttaa. Seuraava askel on sitten miettiä, missä se lopulta kohtaa sen aidon tarpeen, sanoo Halme.

Kuvat ovat nyt yksivärisiä, mutta tutkijoiden tavoitteena on saada kennoista myös monivärisiä.

– Unelma on se, että on punainen, sininen ja vihreä väriaine, jolla voisi tehdä koko väriavaruuden. Kun eriväriset pikselit painetaan alustalle, niin voidaan toteuttaa mikä tahansa monivärikuva aurinkokennon muodossa.