1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. haulikot

Muukon haulikkoradat liipasimella – liikuntatoimi haluaa säilyttää ammunnan luvallisilla radoilla

Lappeenrannan Muukon ampumaurheilukeskuksen haulikkoammuntarata on liipasimella. Ratojen maaperä on puhdistettava lyijyhauleista vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta rata vaatii myös remonttirahaa. Liikuntatoimi haluaa säilyttää haulikkoradat Muukossa.

haulikot
Mies ampuu haulikolla savikiekkoa.
Yle

Haulikkoammunta Lappeenrannan Muukossa jatkuu varmasti ensi kesän loppupuolelle, jolloin alkaa maaperän puhdistus. Vielä on epävarmaa, saadaanko ratoja kunnostettua jälleen ammuntakuntoon.

Ympäristölupa edellyttää, että haulikkopaikkojen maaperä puhdistetaan lyijyhauleista vuoden 2017 loppuun mennessä. Sen jälkeen radoilla pitää tehdä remontti, joka suojelee pohjavettä. Muukon ampumaurheilukeskus sijaitsee pohjavesialueen reunalla.

Kaupungin ensi vuoden budjetissa on tarkoitus huomioida ainakin puhdistukseen tarvittavat rahat.

Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman mukaan puhdistus pyritään tekemään kustannustehokkaasti. Oksman arvioi puhdistuksen hinnaksi lähemmäs miljoonaa euroa. Kustannusarvio selviää syksyn aikana.

– Helpoin ja kallein tapa olisi poistaa kaikki maa-aines, mutta silloin kuljetuskustannukset olisivat todella suuret, Oksman kertoo.

Haulikkoradat halutaan ammuntakuntoon

Uuden radan rakennustöihin menee muutama satatuhatta euroa riippuen toteutustavasta. Suunnitteluaikaa on vuoden loppuun asti, ja ympäristöviranomaisten tulee hyväksyä suunnitelmat.

Liikuntatoimi haluaa säilyttää haulikkoradat Muukossa.

– Radoille on paljon käyttöä. Mieluummin toivomme ihmisten ampuvan ympäristöluvan omaavilla radoilla kuin hiekkamontuissa.

Oksman myös muistuttaa, että uutta ampumarataa on vaikea perustaa uuteen paikkaan. Kouvolaan on suunnitteilla pitkästä aikaa ensimmäinen uuteen paikkaan sijoittuva haulikkorata Yrtinkankaalle. Sitä on valmisteltu 1990-luvulta asti.

– Ampumaharrastajien kanssa on puhuttu, että pohjavesi on tärkeämpää kuin ampumaharrastus, Oksman sanoo.

Lue seuraavaksi