Hyppää sisältöön

Renny Harlin: Unelmoin elokuvasta, josta äiti olisi voinut olla ylpeä

Mäntyharju–Mongolia. Niiden väliin mahtuu 6 000 kilometriä. Paikkoja yhdistää Renny Harlinin uusin elokuva Skiptrace. Se saa Suomen ensi-iltansa Mäntyharjun Ilokuvafestivaalilla lauantai-iltana. Ohjaaja piipahti paikalla.

Renny Harlin piipahti Mäntyharjulla Skiptrace-elokuvansa Suomen ennakkoesityksessä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Nyt ovat Mäntyharjulla maailmankirjat sekaisin. Piskuisessa Etelä-Savon kunnassa saa lauantai-iltana Suomen ennakkoensi-iltansa Renny Harlinin uusin elokuva Skiptrace. Se on tapaus. Vielä suurempi tapaus on se, että ohjaaja itse on paikalla.

Kaikki haluavat kuvan yhdestä Suomen menestyneimmistä ohjaajista, ja Harlin jaksaa poseerata jokaiselle. Mies vaikuttaa tyytyväiseltä. Ihmekös tuo.

Toimintaelokuva Skiptracen maailmanensi-ilta oli Kiinassa, jossa se on tahkonnut kahden ensimmäisen viikon aikana yli 100 miljoonaa dollaria.

– Jotenkin se vain onnistui. Olen asunut nyt Kiinassa kaksi ja puoli vuotta ja minulla on paljon eri projekteja siellä. Jotenkin se vain kolahti, Harlin toteaa.

Nousu löytyi Kiinasta

Harlinin ura on saanut uuden, vahvasti nousujohteisen suunnan Kiinasta, joka on hyvää vauhtia kirimässä Yhdysvaltojen ohi elokuvamaana. Väestö vaurastuu ja käy yhä enemmän elokuvissa. Myös Harlin asuu nykyisin Pekingissä.

– Kiinan elokuvamarkkinat ovat räjähtäneet. Siellä on uusi keskiluokka, jolla on yhtäkkiä rahaa. He haluavat pitää hauskaa. Olin juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Harlin sanoo.

Harlinilla on Kiinassa myös oma tuotantoyhtiö. Hän aikoo ohjata ja tuottaa sen kautta elokuvia.

– Toivon mukaan autan myös kiinalaisia nuoria elokuvaohjaajia eteenpäin ja annan heille mahdollisuuden tehdä elokuvia.

Kiinassa ulkomaisten elokuvien maahanpääsyä rajoittavat tiukat kiintiöt – ja sensuuri.

– Kiinassa on tietyt jutut, joita seurataan. Ne liittyvät aseiden käyttöön tai väkivaltaan, mutta minulla ei ollut ongelmia.

Renny Harlin asuu nykyisin Pekingissä. Kuva: Future Film

Kiinassa asiat järjestyvät lounaaseen mennessä

_Skiptrace _on yhdysvaltalais-hongkongilais-kiinalainen yhteistuotanto. Leffaa on kuvattu Kiinassa ja Hongkongissa. Aasiassa kun ollaan, elokuvien tekeminen eroaa Harlinille tutusta Hollywoodista.

– Hollywoodissa kaikki suunnitellaan etukäteen. Siellä on tuhat palaveria ja kaikki asiat sovitaan kohdilleen. Kiinassa tehdään vähän lonkalta. Se on tavallaan pelottavaa ohjaajalle mutta myös inspiroivaa. Mikä tahansa idea voidaan toteuttaa.

Harlin kertoo, että Jackie Chan saattoi kuvauspäivän aluksi ehdottaa toimintakohtausta, jossa isketään tuoli vastanäyttelijän päähän, lennätetään tämä kattoon ja sitten ikkunaan, joka särkyy palasiksi.

– Minä olin, että joo tuo on kiva idea, mutta me ei olla suunniteltu että, miten se tehdään. Jackie sanoi, että ei huolta, lounaaseen mennessä asia on hoidossa.

Juuri Jackie Chan houkutteli Harlinin Kiinaan.

– Kuvittelin, että menen kuudeksi kuukaudeksi. Kuvaan ja tulen takaisiin Los Angelesiin. Rakastuin kiinalaiseen kulttuuriin ja ihmisiin ja jäin. Toivottavasti tulevaisuuteni rakentuu sinne.

Kiinalaisiin uppoaa slapstick-huumori

Skiptracessa 62-vuotiaan kung fu -taiturin Jackie Chanin esittämä etsivä yrittää pelastaa kummityttönsä roistojen kynsistä. Se ei onnistu ilman Johnny Knoxvillen näyttelemän hölösuisen amerikkalaisen uhkapelurin apua. Skiptrace on taattua Harlinia mutta vahvasti komediallisella otteella.

– Kiinalaiset tykkäävät slapstick-huumorista, siitä, että tehdään huumoria leveästi. ohjaajana yritän pitää keksitietä, joka toimii muuallakin maailmassa.

Menestyneestä reseptistä kertoo sekin, ettäSkiptracenavaustulos Kiinassa on toimintatähti Chanin uran paras.

Chackie Chanin esittämä etsivä ja Johnny Knoxvillen uhkapeluri ovat epätodennäköinen aisapari elokuvassa Skiptrace. Kuva: Future Film

Jäätävä polte leffantekoon jatkuu

Harlinin ura on selkeästi taitekohdassa. Yksi rajapyykki on saavutettu, kun ensimmäisestä pitkästä elokuvasta, sensuurin hampaisiin joutuneesta Jäätävästä poltteesta, tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta.

Skiptrace on Harlinin 19. pitkä elokuva. Harlinin Hollywood-uraan on mahtunut nousuja ja laskuja. Leffataipaleen menestyksiä ovat Die Hard 2 ja Cliffhanger. Kaikkia yhdistää action: Harlinin elokuvissa on kuollut näyttävästi lukematon määrä roolihahmoja.

Ohjaajalla on edelleen unelmia, jäätävä polte elokuvien tekemiseen.

– Olen tehnyt paljon toimintaelokuvia ja säpinöitä. Unelmoin vielä sellaisesta, joka olisi aivan erilainen, ja joka voisi näyttää sen toisen puolen minusta.

– Äiti vei minut elokuvateatteriin 6-vuotiaana, ja opetti minulle, miten ihanaa elokuva voi olla. Minun unelmani on, että voin yhtenä päivänä tehdä elokuvan, josta äiti olisi voinut olla ylpeä.

Tulossa fantasiaelokuva

Seuraavaksi Harlin ohjaa Legend of the Ancient Sword -elokuvan. Se pohjautuu suosittuun videopeliin. Fantasiaelokuvan tuottaa kiinalainen Alibaba Pictures Group, joka on jättimäisen kiinalaisen nettikaupan leffayhtiö.

Mäntyharjulle Harlinin toi ensimmäistä kertaa järjestettävä Ilokuvafestivaali. Sen perustajat, säveltäjä Tuomas Kantelinen ja elokuvaohjaaja Roosa Toivonen, ovat Harlinin ystäviä. Kantelinen on säveltänyt musiikkia Harlinin elokuviin. Ilokuvafestivaali päättyy sunnuntaina.

Yhdysvalloissa ja muualla Suomessa Skiptrace tulee valkokankaille 2. syyskuuta.