Venäjä kutsuu Nato-maita keskusteluihin – kutsun saavat myös Suomi ja Ruotsi

Venäjän puolustusministeriö kutsuu Nato-maiden edustajia konsultaatioihin Moskovaan syyskuussa. Tarkoituksena on ilmeisesti parantaa maiden tulehtuneita suhteita. Kutsun saavat ainakin Puola ja Baltian maat, mutta myös Natoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi.

Ulkomaat
Venäjän apulaispuolustusministeri Anatoli Antonov.
Venäjän apulaispuolustusministeri Anatoli Antonov.How Hwee Young / EPA

Venäjä haluaa parantaa suhteitaan Nato-maihin Euroopassa. Maan puolustusministeriö aikoo kutsua Euroopan Nato-maiden edustajia keskusteluihin Moskovaan syyskuussa. Kutsun saavat myös Suomi ja Ruotsi.

Venäjän varapuolustusministeri Anatolij Antonov kertoi konsultaatioista viime viikolla Moskovassa tapaamisessa, jossa olivat läsnä Venäjälle akkreditoituneet sotilasasiamiehet.

– Erimielisyyksistä huolimatta Venäjä on valmis rakentavaan keskusteluun yhteisistä asioista, varapuolustusministeri Antonov sanoo uutistoimisto Tassille.

Asialistalle tulee hänen mukaansa yleinen sotilaspoliittinen tilanne Euroopassa. Antonovin mukaan tapaamisessa on tarkoitus vähentää yhteistä huolta, joka on syntynyt sotilaallisen liikehdinnän lisääntymisestä rajojen läheisyydessä.

Lentoturvallisuus asialistalla

Itämeren aluetta koskevana konkreettisena asiana on tarkoitus puhua lentoturvallisuudesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti heinäkuussa presidentti Putinin Suomen vierailun aikana esille sen, että alueella lentää sotilaskoneita ilman niin sanottuja transpondereita. Nämä koneet eivät näy kaikissa tutkissa, ja voivat siksi aiheuttaa vaaratilanteita tai onnettomuuksia.

Naton ja Venäjän suhteet ovat olleet jääkylmät Venäjän vallattua Krimin niemimaan keväällä 2014.

Lähteet: Yle, TASS