Löylyn maisemasauna ylikuumeni ja oli vähällä palaa – syynä hormin maali, joka ei kestänyt kuumuutta

Löylyn iso, puulämmitteinen maisemasauna oli vähällä palaa eilen. Koko ravintola jouduttiin evakuoimaan. Ylikuumenemisen syy löytyi maalista, joka ei kestänyt korkeaa lämpötilaa.

Kotimaa
Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa meren rannalla ja lähellä keskustaa.
Uusi yleinen sauna Löyly sijaitsee Helsingin Hernesaaressa meren rannalla ja lähellä keskustaa.Lauri Pönni / Yle

Sunnuntaiaamuna pelastuslaitos sai palohälytyksen keskisuuresta palosta Helsingin Hernesaaressa. Kohteeksi selvisi suuren suosion ja mediahuomion saaneen Löyly-ravintolan iso, puulämmitteinen maisemasauna.

Koko ravintola jouduttiin evakuoimaan, mutta hälytyksestä selvittiin lopulta säikähdyksellä: paloa ei syttynyt ja rakennus seisoo edelleen paikoillaan. Hälytyksen aiheuttanut sauna pysyy kuitenkin kiinni niin kauan, kunnes tarvittavat toimet on tehty, jotta vastaavaa ei pääsisi sattumaan jatkossa.

Palohälytys johtui saunan hormin ylikuumenemisesta.

– Mutta ei olisi kauhean kauaa mennyt, että se olisi päässyt syttymään, sanoo palomestari Raimo Joensuu.

Joensuu oli tänään tarkastamassa saunan. Samalla selvisi tarkempi syy ylikuumenemiselle. Palohälytyksen syynä oli hormin maalaamiseen käytetty maali, joka ei kestänyt kuumuutta.

Lämpökameralla hormin lämpötilaksi mitattiin noin 250 astetta. Tämän seurauksena maali alkoi kärytä. Jos ullakolla saunan ja katon välissä olisi ollut syttyvää materiaalia lähellä hormia, palo olisi syttynyt hyvin nopeasti.

Sauna saadaan Joensuun mukaan turvalliseksi, kun jatkossa huolehditaan tuuletuksesta.

– Hormi kulkee rakenteiden läpi ja siellä on paljon villaa, eikä lämpö pääse poistumaan sieltä. Koko ongelma ratkeaa tuulettamisella, Joensuu sanoo.

Saunamajuri oli juomassa aamukahvia, kun hälytys tuli

Löylyn saunamajuri Seppo Pukkila oli lukemassa lehteä ja juomassa aamukahvia sunnuntaiaamuna kotonaan Lönnrotinkadulla, kun alkoi ihmetellä ohi ajavia paloautoja ja ambulansseja.

– Sanoin vaimolle, että siellä taitaa olla laivalla tai jossakin tuolla Jätkäsaaren suunnalla jotain hämminkiä. Sitten mulla soikin itsellä puhelin, Pukkila kertoo.

Pukkila lähti siltä istumalta itse paikalle. Kun liekkejä ei paikan päällä näkynyt, helpotus oli suuri. Vaikka saunat ovat olleet kesällä kovassa käytössä ja lämpimänä koko ajan, ylikuumeneminen tuli silti yllätyksenä.

– Kun tällaiseen rakennukseen on satsattu aika paljon rahaa ja joka ikinen yksityiskohta mietitty tosi huolella, niin onhan se melkonen yllätys, että tämmöinen maalin kärähtäminen jonkun putken pinnassa saa tällaisen hälyn aikaan.