yle.fi-etusivu

Vältä muovirihkamaa, tarkista syöntisuositukset – näin vähennät haitallisia kemikaaleja

Haitallisten kemikaalien määrää voi vähentää harkituilla kulutuspäätöksillä, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen kertoo Päivän kasvo -ohjelmassa.

Kotimaa
Esa Nikunen
Yle

Viimeisen sadan vuoden aikana synteettisten kemikaalien määrä on kasvanut voimakkaasti, ja haitallisimpia niistä pyritään karsimaan pois markkinoilta, kertoo Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen Päivän kasvo -ohjelmassa. Tavallinen kuluttaja voi Nikusen mukaan itsekin vähentää ympäristöön karkaavien haitallisten kemikaalien määrää melko yksinkertaisilla keinoilla.

– Kannattaa tehdä ostoksia harkiten. Jos välttää muovirihkamaa ja pyrkii suosimaan ympäristömerkittyjä tuotteita, tekee jo aika paljon ympäristönsä eteen, Nikunen sanoo.

– Ei täytä kotiaan turhalla roinalla ja suurella tavaramäärällä. Niistä kuitenkin irtoaa aina kemikaaleja, joista osa päätyy Itämereen.

Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin merialueisiin, mikä on huomioitu myös syöntisuosituksissa. Meressä esiintyvien haitallisten aineiden takia lasten ja hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi syödä Itämeren suurikokoista silakkaa, lohta tai taimenta vain 1–2 kertaa kuukaudessa.

– Kannattaa myös vaihdella lajeja ja syödä kalaa monipuolisesti, Nikunen neuvoo.

Edistystä Itämerellä, kaikesta huolimatta

Nikusen mukaan Itämeren saastumiseen vaikuttaa kolme seikkaa. Ensinnäkin Itämeren alueella asuu paljon ihmisiä, toiseksi vain 50 metrin keskisyvyys on merelle hyvin matala, ja kolmanneksi kylmän ilmaston takia aineiden hajoaminen on hitaampaa. Hyviäkin uutisia kuitenkin löytyy.

– Merikotkat olivat melkein kuolla sukupuuttoon 60–70-luvun taitteessa korkeiden ympäristömyrkkypitoisuuksien vuoksi, nyt ne on saatu pienenemään ja tänä vuonna on syntynyt yli 400 merikotkan poikasta. Samoin hylkeiden määrät ovat lisääntyneet, Nikunen kertoo.

Nykypäivänä haitallisiltakaan kemikaaleilta ei voi täysin välttyä, mutta Nikunen kehottaa suhtautumaan asiaan rauhallisesti.

– Ei niitä kannata pelätä. Päävastuu on teollisuudella, jonka tulee kerätä riittävät tiedot ympäristö- ja terveysvaikutusten arviointiin. Euroopan unionin kemikaaliasetus on aika tehokkaasti patistamassa siihen suuntaan.

Euroopan unionin kemikaaliasetuksen Reachin tarkoituksena on rekisteröidä vuoteen 2018 mennessä Kemikaaliviraston tietokantaan kaikki aineet, joita tuodaan EU:n alueelle suuria määriä. EU:n kemikaalivirasto toimii Helsingissä.

Kemikaaleista keskustellaan myös illan A-studiossa klo 21, TV1.