Hyppää sisältöön

Texas sallii opiskelijoille aseet yliopistoissa

Yhdysvalloissa Texasissa opiskelijat saavat uuden lain myötä tuoda aseen luokkahuoneeseen. Aseiden yliopistolla pelätään muun muassa luovan painostavaa ilmapiiriä ja siten rajoittavan keskustelua.

Texasin aselait ovat Yhdysvaltain vapaamielisimmästä päästä. Kuva: EPA / Andrew Gombert

Yhdysvalloissa Texasissa on astunut voimaan laki, joka sallii opiskelijoille aseen kantamisen yliopistokampuksilla, kunhan ase on piilotettuna.

Yli 21-vuotiaat opiskelijat, joilla on aseenkantolupa, saavat tuoda aseet luokkahuoneisiin. Texasin aselait ovat Yhdysvaltain vapaamielisimmästä päästä.

Texas on kahdeksas osavaltio, jossa opiskelijat saavat nyt tuoda aseen yliopiston rakennuksiin. Muun muassa Oregonissa, Coloradossa ja Wisconsinissa sallitaan aseet yliopistoissa.

Lain kritisoijat pelkäävät uuden lain lisäävän väkivaltaa. Lisäksi monet oppilaitosten työntekijöistä ja opiskelijoista ovat huolissaan, että laki voi vaikuttaa opiskeluintoon Texasin osavaltiossa. Lakia on kritisoitu myös sananvapautta rajoittavana, sillä aseet luokkahuoneissa saattavat luoda painostavan ilmapiirin ja siten rajoittaa keskustelua.

Lain puolustajien sanovat, että oleellisia ovat itsensä puolustaminen ja perustuslaillinen oikeus aseenkantoon. Texasilaisten republikaanien mukaan aseenkantolupa kampuksilla voi estää joukkoampumiset. Heidän mukaansa häiriintyneet asemiehet iskevät usein "asevapaille alueille" kuten kouluihin ja elokuvateattereihin.

Uusi laki tuli voimaan päivänä, jolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta Texasin yliopistolla tapahtuneesta 17 henkeä vaatineesta ampumisesta. Vuonna 1966 entinen armeijan tarkka-ampuja Charles Whitman kiipesi yliopiston kellotorniin, josta hän ampui 90 minuutin ajan ennen kuin menehtyi poliisin luoteihin.