1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tietoturva-asiantuntija: "Täydellisen turvallisia vaalijärjestelmiä ei ole"

Vaalien tietoturva-asiat ovat nousseet tapetille sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa demokraattipuolue on joutunut tietomurtojen kohteeksi presidentinvaalien alla. Suomalainen tietoturva-asiantuntija Jarno Limnéll arvioi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että Suomessa tarvitaan vielä paljon kehitystyötä, ennen kuin vaaleissa voitaisiin ottaa käyttöön sähköinen äänestysjärjestelmä.

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell Aalto-yliopistosto Aamu-tv:n vieraana 2. elokuuta.
Yhdysvalloissa demokraattipuolueeseen kohdistettujen hakkerointien tekijäksi epäillään yleisesti Venäjää. Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta uskoo, että lisää hakkerointeja tai vastaavia kybertapahtumia on tulossa ja arvelee myös Yhdysvaltain suunnittelevan jonkinlaisia vastatoimia.

Yhdysvalloissa hakkerit ovat päässeet käsiksi presidenttiehdokas Hillary Clintonin kampanjan tietokoneohjelmaan ja demokraattisen puolueen sähköposteihin. Clintonin kampanja on ilmaissut epäilevänsä tietomurroista Venäjää.

Suomalaisen tietoturva-asiantuntijan Jarno Limnéllin mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan liittyvät tietomurrot nostavat esiin kysymyksen sähköisten järjestelmien turvallisuudesta ympäri maailmaa.

Suomessa on keskusteltu sähköisestä äänestämisestä, sillä sen on ajateltu nostavan äänestysaktiivisuutta ja olevan kustannustehokasta. Limnéllin mukaan sähköistä äänestysjärjestelmää täytyy vielä kehittää ja tutkia paljon, ennen kuin se voitaisiin Suomessa ottaa käyttöön.

– Täydellisen turvallisia vaalijärjestelmiä ei ole. Itse en ole kovinkaan suuri sähköisen vaalijärjestelmän kannattaja. Tähän liittyy vielä turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä haasteita, Limnéll sanoo.

Suomessa kokeiltiin sähköistä äänestämistä vuoden 2008 kuntavaaleissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Näiden kuntien osalta vaalit jouduttiin uusimaan, koska sähköisessä äänestyksessä tapahtui puutteita ja virheitä.

"USA:n reagoitava tietomurtoihin"

Professori Limnéllin mukaan sataprosenttista varmuutta Venäjän osallisuudesta Yhdysvaltojen viime aikaisiin tietomurtoihin ei ole.

Sen sijaan Limnéllin mukaan tiedossa on, että Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan Ukrainassa vaaleihin hakkeroinnilla.

– Vaalien turvallisuuteen joudutaan jatkossa kiinnittämään huomiota erityisesti, kun tämän kaltaista motivaatiota näyttää joillakin valtioilla olevan ja toisaalta yhteiskunnat digitalisoituvat enemmän.

Limnéllin mukaan on todennäköistä, että Yhdysvallat reagoi siihen kohdistuneisiin tietomurtoihin. Jos Yhdysvallat jättäisi reagoimatta, olisi se Limnéllin mukaan viesti, että tällainen toiminta on sallittavaa.

– Tästä keskustellaan Yhdysvalloissa paljon, että mikä on poliittisesti oikea tapa reagoida mahdollisesti Venäjän tekemään tietomurtoon. Nyt mietitään erilaisia poliittisia, oikeudellisia, taloudellisia, ehkä jopa jossain määrin rajattuja sotilaallisia vastatoimia iskun reagointiin.

Limnéll pitää todennäköisenä, että Yhdysvallat tekisi vastaiskun, jossa julkisuuteen vuodettaisiin dokumentteja Venäjän valtionhallinnosta.

Limnéllin mukaan on myös mahdollista, että Yhdysvaltain presidentinvaalien alla tapahtuvat tietomurrot eivät pääty tähän.

– Maailmassa digitaalisen toimintaympäristön merkitys koko ajan nousee. Se on ihan selvää, että Venäjä pyrkii tiedustelemaan ja olemaan molemmissa puolueissa [demokraatit ja republikaanit] aktiivisesti sisällä ja keräämään tietoja.