Sähkön siirtohinnoissa korotuspainetta

Esimerkiksi Lappeenrannan Energialla on edelleen noin 600 kilometriä sähköjohtoja kaapeloitavana ja tavalla tai toisella asiakkaat sen maksavat.

Lappeenrannan Energia
Voimalinja
Pasi Tapanainen / Yle

Sähkön siirtohinnoissa on yhä voimakkaita korotuspaineita. Syynä on kiristynyt sähkömarkkinalaki, joka edellyttää sähköyhtiöiltä laajoja investointeja maakaapelointiin. Lain tavoitteena on ehkäistä sähkökatkoja.

Lappeenrannan Energiasta arvioidaan, että taajama-alueiden sähköjohdot saadaan maan alle noin viiden vuoden sisällä. Kaikkiaan kaapeloitavaa on edelleen noin 600 kilometriä.

– Ensin tehdään taajamat ja sen jälkeen katsotaan miten paljon on tarvetta haja-asutusalueella, kertoo Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n toimitusjohtaja Arto Taipale.

Asiakkaat maksavat kaapeloinnin

Lappeenrannan Energia korotti sähkön siirtomaksuja viimeksi tämän vuoden alussa. Hintatasoa on tarkoitus tarkastella jälleen ensi vuoden vaihteessa.

– Jos nämä työt hoidetaan tulorahoituksella, pitää sähkön siirtohintoja nostaa. Jos tehdään lainarahalla, pitää takaisinmaksu ajoittaa pitkälle ajalle. Joka tapauksessa asiakkaat sen loppujen lopuksi maksavat, Taipale sanoo.