Koe uusi yle.fi

Vaikeasti vammautunut taistelee uuden lajin avulla passiivisuuden ilmapiiriä vastaan – "Tahtoisin kilpailemaan sähköpyörätuolifutiksessa"

Vaikeasti vammautuneille on maakunnissa hyvin rajallinen määrä urheiluharrastusmahdollisuuksia. Simo Kero on päättänyt muuttaa tilanteen ainakin Etelä-Karjalan osalta, sillä henkilökohtaisen avustajansa kanssa hän haluaa perustaa kokonaisen vammaisurheiluseuran.

urheilu
simo kero ja henkilökohtainen avustaja sini pesonen ovat perustamassa lappeenrantaan ensimmäistä sähkötuolijalkapallojoukuetta
Olli Aimola / Yle

Simo Kero käyttää sähköpyörätuolia ja tietää, miten passivoiva vaikutus vammautumisella joskus on. Vaikeasti vammautunut Kero harrasti nuorempana aktiivisesti salibandya, mutta aikuisena urheiluharrastus on jäänyt.

– Usein meillä vammaisilla on suuri kynnys lähteä mihinkään ja on sellainen passiivisuuden ilmapiiri. Myös itselläni on ollut usein suuri kynnys lähteä ulos ja liikkumaan, Kero toteaa.

32-vuotias Kero ja hänen henkilökohtainen avustajansa Sini Pesonen haluavat perustaa Lappeenrantaan Kaakkois-Suomen ensimmäisen sähköpöyrätuolijalkapallojoukkueen eli sähkärifutis-joukkueen. Suomessa lajia harrastetaan toistaiseksi vain Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Keron ja hänen avustajansa tavoitteena on järjestää Lappeenrannassa lajille infotilaisuus, jossa kiinnostuneet pääsevät tutustumaan lajiin. Seuraava askel on perustaa joukkue ja pitkän aikavälin suunnitelmissa Kerolla on kokonainen vammaisurheiluseura erilaisine lajivaihtoehtoineen.

Myös itselläni on ollut usein suuri kynnys lähteä ulos ja liikkumaan.

– Lähdetään siitä, että meillä olisi ensin kerran viikossa treenit. Sitten näkisimme, että mikä on porukan halu kiinnostus lajia kohtaan. Mielellään lähtisin kilpailemaan joukkueella mahdollisimman nopeasti, Kero maalailee.

"Ihan tavallista tuolilla liikkumista"

Pelaajilta vaaditaan sähkärifutiksessa vain hyvää sähköpyörätuolin hallintaa.

– Hyvä sähköpyörätuolin hallinta tarkoittaa sitä, että tuoli on ollut henkilöllä päivittäisessä käytössä. Eli ihan tavallista tuolilla liikkumista. Muuten sähkärifutiksessa pätevät samat säännöt kuin normifutiksessa, Kero huomauttaa.

Kero sairastaa lihastautia nimeltään Duchennen lihasdystrofia, eikä hän ole itse koskaan nähnyt sähkärifutista paikan päällä. Hän haluaa kuitenkin kannustaa kaikkia lähtemään rohkeasti tutustumaan uusiin asioihin apuvälineistä ja vammoista huolimatta.

– Ihmisten pitäisi tulla katsomaan, vaikka he eivät olisikaan lähdössä mukaan toimintaan. Uskon, että kun tietoa meidän lajistamme levitetään, niin se auttaa, Kero sanoo.

Jalkapallofani edistää vammaisurheilua

Salibandytaustastaan huolimatta Kero ei ole viimeaikoina ollut kovin aktiivinen urheilun harrastaja. Hän kuitenkin tunnustaa olevansa varsinainen jalkapallohullu. Ehkä juuri siksi netin sähkärifutisvideot saivat miehessä aikaan niin vahvan reaktion toimia.

– Olen nähnyt muun muassa jenkkien sähkärifutispelejä netissä. Kun näin kansainvälisessä pelissä sen, miten nuoriso osallistui, se sai minut toimimaan, Kero kertoo.

Facebookista löytyy ja Sini Pesosen perustama ryhmä nimeltään "Sähköpyörätuolijalkapalloa Etelä-Karjalaan".

Audio: kuuntele koko haastattelu tästä.