Maanviljelijä on vapaalla viisi kertaa keskivertopalkansaajaa vähemmän – raskas työ ei houkuttele nuoria

Maanviljelijän lomien pitäminen on kiinni sijaisen saamisesta. Erityisesti heinäkuu ja hiihtolomaviikko ovat maatalouslomittajilla kysytyintä aikaa. Tarpeeksi ajoissa tehdyt lomasuunnitelmat helpottavat sijaisen saamista.

ilmiöt
Lehmät syövät rehua navetassa.
Olli Koski / Yle

Maatalouslomittajatilanne näyttää elokuussa Kuhmossa melko rauhalliselta, sillä kolmelle vakituiselle lomittajalle etsitään parhaillaan töitä. Tällä hetkellä tilanne on toisenlainen muualla Kainuussa. Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Sotkamossa eikä Ristijärvellä, joissa molemmissa olisi tarjolla töitä muutamalle sijaiselle.

Maatalouslomittajien ohjaus tapahtuu keskitetysti niin, että Sotkamosta hoidetaan myös Kuhmon ja Kajaanin lomitukset ja Ristijärveltä muiden Kainuun kuntien lomittajat.

– Tällä hetkellä Kuhmossa tilanne on aivan poikkeuksellinen, sillä yleensä vasta syyskuu on hiljaista aikaa. Voi olla, että tämä on tyyntä myrskyn edellä, sanoo Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon yhteistoiminta-alueen lomituspäällikkö Eeva Halonen.

Taloudelliset paineet myös väsyttävät tuottajia

Henna Kippo

Vakituisia maatalouslomittajia koko Kainuussa on noin 80, joista puolet saa työtehtäviin ohjauksen Sotkamosta ja toinen puoli Ristijärveltä.

– Normaalissa tilanteessa lomittajia on riittävästi, mutta nyt meillä ei ole sijaisreserviä, sillä nuoria ei ole tarjolla. Raskas ja vaativa työ ei houkuttele alalle, kertoo Ristijärveltä johtava lomittaja Tiina Korhonen.

– Meillä hiihtolomaviikko ja heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa ovat kysytyimpiä, mutta keskimäärin lomittajia riittää jopa sairaustapaustenkin varalle, jatkaa Halonen.

Hiehoja laitumella keäpäivänä.
Niko Mannonen / Yle

Aikainen lintu madon nappaa

Maatalouslomittajan saaminen onnistuu, kun suunnitelmat on tehty tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, kertoo Sotkamon Juhonkylältä maatalousyrittäjä Henna Kippo.

– Teemme lomituspyynnöt marraskuussa aina vuodeksi kerrallaan, välillä tulee pieniä pyyntöjä lomapäivien vaihdosta, mutta yleensä ne ovat menneet nätisti. Kiireellisessä tilanteessa, jos esimerkiksi haluaisi yhtä äkkiä ensi viikonlopulle lomittajan, niin tilanne on huonompi. Sijaisapua olemme saaneet kuitenkin ihan kohtuullisesti.

Normaalissa tilanteessa lomittajia on riittävästi.

Tiina Korhonen

Maatalousyrittäjällä loma-aikaa on 26 vuorokautta, joka on ilmaista. Muita vapaapäiviä maanviljelijöillä ei ole. Verrattuna muiden alojen palkkatyöntekijöihin ero on melkoinen, sillä näillä vapaapäiviä on vuodessa noin 150.

Maanviljelijöiden on mahdollisuus saada myös tuettua lomaa 120 tuntia vuodessa, mutta sairauspäiviltä peritään maksu, joka määräytyy maatalousyrittäjän eläkelain mukaan. Keskimäärin maksu on noin 7 euroa tunnilta.

– Viljelijöille sijaisen saaminen on erittäin tärkeää. Se mahdollistaa irtautumisen arkirutiineista ja vielä tärkeämpää se on sairaustapauksissa, jolloin saa rauhassa parantua, kertoo Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon yhteistoiminta-alueen lomituspäällikkö Eeva Halonen.

Puimuri pui viljaa.
Juha Korhonen / Yle

Loma avaa myös silmät

Samalla linjalla on myös Sotkamossa Juholankylällä sijaistevan Hyttilä nimisen tilan yrittäjä Henna Kippo.

– Jaksamisen kannalta sillä on iso merkitys. Muutaman päivän irtiotto arjen aherruksesta virkistää kummasti. Oman tilan asioita näkee myös uusin silmin, kun on vähän aikaa poissa.

Tämän kesän osalta sotkamolaisella yrittäjäpariskunnalla on lomat jo käytetty.

Se mahdollistaa irtautumisen arkirutiineista.

Eeva Halonen

– Kesäkuun alussa olimme viisi päivää ja nyt heinäkuun lopulla neljä päivää, kertoo Kippo.

Käytännössä maatalousyrittäjä on kiinni tilan toiminnassa 24 tuntia. Varsinkin kesä on kiireistä aikaa ja jaksaminen on koetuksella.

– Kesällä ovat peltohommat, jotka on kaikki hoidettava. Meillä on 60 lypsävää ja aamulla navettaan mennessä ei aina tiedä mitä siellä odottaa. Varsinkin poikimaruuhkat, kun vasikoita syntyy paljon, myös rasittavat. Nyt maidon hinta on huono ja taloudelliset paineet myös väsyttävät tuottajia, kertoo sotkamolaisen maatalousyrittäjä pariskunnan emäntä Henna Kippo.