Hyppää sisältöön

Arkeologikoira Hekla etsii spitaalisten hautoja

Koiria käytetään yhä moninaisimmissa tehtävissä etsimään hajuaistinsa avulla eri asioita. Suomalaisten home-, huume-, raha- ja lutikkakoirien kaartiin on nyt liittynyt maan ensimmäinen arkeologikoira. Hekla etsii vanhoja hautoja saaristokirkon liepeiltä.

Kuva: Ulla Moilanen

Turun saaristossa sijaitsevan Seilin historiaan (siirryt toiseen palveluun) kuuluu synkkiä vuosilukuja, sillä saarella sijaitsi lepra- eli spitaalisairaala 1600- ja 1700-luvuilla. Myöhemmin sinne eristettiin mielisairaita. Pienen puukirkon ympäristöön on haudattu saarella menehtyneitä potilaita, ja nyt arkeologi Sanna Saunaluoma etsii maaperään mahdollisesti kätkeytyviä hautoja.

– Sen lisäksi, että olen arkeologi, olen myös koiraihminen. Kasvatan parsonrussellinterrierejä, kertoo Saunaluoma. Hän tekee jatkotutkimusta Brasilian São Paulon UFP-yliopistossa.

Heklaa on koulutettu vasta vähän, sillä koira on vuoden ikäinen. Kuva: Ulla Moilanen

Vinkin Helka-koiransa kouluttamiseen Saunaluoma sai ruotsalaiselta kollegaltaan, jonka koira osaa paikantaa ihmisten hautoja ja ja pronssia. Metallikausilla vainajan mukana haudattiin usein pronssisia koruja. Arkeologien apuna koiria toimii myös Yhdysvalloissa.

Sanna Saunaluoma käyttää koulutuksessa aitoja arkeologien löytämiä ihmisluita. Opetus on vasta alkuvaiheissa, mutta jo nyt Hekla löytää maastoon kätketyt luut ja ilmaisee paikan menemällä maahan. Homma hankaloituu, kun luut sijaitsevat syvällä maan alla: silloin niiden haju on heikko. Pronssikorujen hajuun ei Saunaluoma aio Heklaa kouluttaa.

– Paljon tarvitaan vielä treeniä, jotta maahan haudatut luut löytyvät, Saunaluoma arvioi.

Seilin saarella parhaillaan kokoontuvat lepratutkijat haluaisivat löytää juuri siihen tautiin menehtyneitä vainajia. Haaste on melkoinen, sillä viimeinen kirkon viereen haudattu spitaalinen kuoli vuonna 1785. Perimätiedon mukaan potilaita haudattiin juuri kirkon ympäristöön.

Seilin saaren vanha kirkko on rakennettu aikanaan spitaalipotilaiden käyttöön. Kuva: Ulla Moilanen

Toistaiseksi Hekla on merkannut kirkon seinustoilla innokkaasti, koska kirkon lattian alta ehkä kulkeutuu sinne haudattujen ihmisluiden hajua.

Nuori koira vaatii kuitenkin vielä runsaasti toistoja ennen kuin maan poveen kätkeytyvät vanhat haudat paljastuvat. Hekla on kuitenkin jo osoittavansa olevan selvillä, mitä etsitään.