1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvaajat

Valokuvaaja oppi tuntemaan Eurooppa-myönteisen Venäjän

Joensuulainen valokuvaaja Joona Kotilainen on ollut lapsesta saakka sidoksissa venäläiseen kulttuuriin. Kotilainen opiskeli kauppatiedettä naapurimaassa ja tallensi samalla arkitilanteita Pietarissa ja Moskovassa. Putin-Venäjä on valokuvaajan mielestä vain osatotuus.

valokuvaajat
Valokuvaaja Joona Kotilainen.
Janne Ahjopalo / Yle

Valokuvaaja Joona Kotilainen, 28, esittelee lämpimästi muistellen teoksiaan valoisassa luovan yhteisön työskentelytilassa Woutilassa Joensuussa.

Valokuvista pysäyttävin on Pietarista: kadulla makaa mies ja hänen vieressään juttelee kaksi naista aivan kuin miestä ei olisikaan. Kuvaaja kertoo laukaisseensa otoksen kesken autoilun liikennevaloissa – sen tarkemmin suunnittelematta.

– Kuski naurahti ja osoitti tilannetta sormella. Kaivoin teleputken nopeasti laukusta. Minulla ei ole tietoa, tunsivatko naiset miehen vai sattuivatko he vain paikalle keskenään. Naiset eivät selvästikään reagoi mieheen, sanoo Kotilainen mietteliäänä.

Valokuvaaja Joona Kotilainen.
Joona Kotilaisen näyttely "120 päivää Venäjää" on nähtävillä Woutila-galleriassa Tulliportinkadulla 22. elokuuta 2016 saakka.Janne Ahjopalo / Yle

Venäjä on ollut Joona Kotilaisen elämässä jo lapsuudesta pitäen kulttuurina, kielenä ja venäläisinä ystävinä. Kotilainen opiskeli Pietarin valtionyliopistossa kauppatiedettä pari vuotta: samalla hän taltioi kamerallaan elämää Pietarin lisäksi Moskovassa.

Putin-politiikka versus uudistusmieliset kansalaiset

Joona Kotilaisen mielestä Venäjä on paljon muutakin kuin suomalaisessa ja länsimaisessamediassa esitelty presidentti Vladimir Putin politiikkansa kera.

Eivätköhän karjalainen vieraanvaraisuus ja aktiivinen höpöttely ole enemmän idästä peräisin kuin lännestä.

Joona Kotilainen

– Valtiojohto kyllä panee kapuloita rattaisiin ja pyrkii eristämään venäläisiä muusta Euroopasta. Mutta ainakin yliopistoporukat ja nuoriso Pietarissa ja Moskovassa ovat hyvin progressiivisia (uudistusmielisiä). He olisivat mieluusti lähempänä Eurooppaa, uskoo Kotilainen.

Venäjä on valokuvaajan mielestä täynnä ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat samanlaisia kuin vaikkapa Tšekissä, Slovakiassa tai missä tahansa eurooppalaisessa kaupungissa.

Kotilainen näkee ripauksen venäläisyyttä Joensuussa, jossa on Aleksanteri II:lle omistettu kaksipäistä kotkaa esittävä patsas Pielisjoen kanavassa.

– Eivätköhän karjalainen vieraanvaraisuus ja aktiivinen höpöttelykin ole enemmän idästä peräisin kuin lännestä, tuumaa kuvaaja.

Lue seuraavaksi