Kiina kiilaa pian Hollywoodin ohi – ja Renny Harlin on paikalla

Renny Harlinin uusin elokuva Skiptrace kuvattiin Kiinassa. Kiina on hyvää vauhtia nousemassa uudeksi Hollywoodiksi ja sen ennustetaan kiilaavan lähivuosina Yhdysvaltojen ohi valkokankaiden ja lipputulojen määrissä.

Kiina
Renny Harlin elokuvan kuvauksissa.
Renny Harlinin Skiptrace (2016) kuvattiin Kiinassa ja Hongkongissa.Future Film

Suomalaisohjaaja Renny Harlinin uusin elokuva Skiptrace tehtiin Kiinassa. Harlin ei ole ainoa, jota Aasian jättiläisvaltion elokuvamarkkinat vetävät puoleensa. Kiina on 1,4 miljardilla asukkaallaan väestöltään maailman suurin valtio. Sen kansa keskiluokkaistuu – ja käy yhä enenevässä määrin elokuvissa.

Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) laskujen mukaan Kiina ohittaa Yhdysvallat vuonna 2017, jolloin siitä tulee lipputuloilla laskettuna maailman suurin elokuvamarkkina.

Valkokankaita pian enemmän kuin Yhdysvalloissa

Kiinaan rakennetaan kiihtyvällä tahdilla elokuvateattereita, ja se näkyy lippukassoilla. Hollywood Reporter (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että Kiinaan nousee 21 uutta valkokangasta päivässä. Viime vuonna niitä oli runsaat 30 000. Kiina saavuttaa ensi vuonna vajaan 40 000 valkokankaan rajapyykin. Vuonna 2017 se kiilaa Yhdysvaltojen edelle myös valkokankaiden määrässä.

– Kiinan elokuvamarkkinat kasvavat valtavalla vauhdilla. Kiina on tulevaisuuudessa yksi maailman elokuvateollisuuden keskeisistä painopistealueista sanoo Jenni Peisa, Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja.

Chackie Chan ja Johnny Knoxville elokuvassa Skiptrace.
Renny Harlinin ohjaama Skiptrace on menestynyt Kiinassa ennätyksellisen hyvin. Komediallisen toimintaelokuvan päärooleissa nähdään Chackie Chan ja Johnny Knoxville.Future Film

Kiintiöt rajoittavat markkinoille pääsyä

Ulkomaisten elokuvien pääsyä Kiinaan rajoittaa kuitenkin tiukka politiikka, joka laskee maahan vain 34 ulkomaista ensi-iltaa vuosittain. Sen tarkoituksena on suojella kiinalaisia elokuvia ja taata niille etulyöntiasema Hollywoodin tuotteisiin verrattuna.

Rajatun kiintiön vuoksi moni Kiinan markkinoille haikaileva päätyy tekemään yhteistuotantoja. Sitä kautta tuontirajoitus on mahdollista kiertää, ja elokuvat on helpompi saada levitykseen Kiinassa.

Myös Renny Harlinin Skiptrace on yhteistuotanto, jossa on mukana tekijöitä Kiinasta, Hongkongista ja Yhdysvalloista.

– Myös Kiinan intressi on saada bisnestä Kiinaan, saada kotimaisia tekijöitä ja kuvauspaikkoja mukaan, ja siirtää sitä kautta elokuvan painopistettä Kiinaan, Peisi muistuttaa.

Myös sensuuri saattaa torpata leffan

Yhteistuotannotkaan eivät kuitenkaan sulje pois toista ongelmaa: kiinalaista sensuuria.

– Kiinassa sensuroidaan sisältöjä voimakkaasti. Sensuurisäädökset eivät ole tarkkoja, vaan epämääräisiä. Viime aikoina niihin on tullut tiukennuksia, joilla voidaan vedota muun muassa sukupuolisiveyteen tai kauhuelementteihin.

Samoista syistä uusi Ghostbusters-elokuva on viimeisimpiä suuria yhdysvaltalaiselokuvia, joka on joutunut Kiinassa vastatuuleen: se kun sisältää yliluonnollisia ja kultteihin viittaavia elementtejä.

Elokuvan kuvaukset.
Hongkongilaista etsivää näyttelevä Jackie Chan on suuri tähti myös Kiinassa.Future Film

Kiinan markkinat vaikuttavat sisältöihin

Kiina ja sen katsojamarkkinat ovat tulleet jäädäkseen. Peisa uskoo, että Hollywoodissa tehtävissä elokuvissakin otetaan pikkuhiljaa Aasian jättivaltio huomioon.

– Kiina huomioidaan oletettavasti sisällöissä, näkökulmissa, hahmoissa ja näyttelijävalinnoissa.

Kiinaan suuntaavissa leffoissa pitää Peisan mukaan muistaa maan voimakas nationalismi: Kiinan historiaa tai kulttuuria ei kannata kritisoida eikä suhtautua niihin halveeraavasti. Sama pätee kääntäen.

– Jos jossain elokuvassa on Kiinan historiaan ja kulttuuriin arvokkaasti ja ihailevasti suhtautuvia elementtejä, kuten vaikka Kung Fu Pandassa tai Karate Kidissä, sensorit ja kansa ottavat ne innokkaasti vastaan.

Skiptracea auttaa Jackie Chan

Renny Harlinin ohjaama Skiptrace veti Kiinan maailmanensi-iltaansa seuranneena avajaisviikonloppuna ennätyksellisesti väkeä ja tuotti lipputuloina 60 miljoonaa dollaria. Miten Peisa selittää sen suosiota? Yksi vastauksista on pääroolissa nähtävä Jackie Chan. Näyttelijä liittyy vuoteen 1997 ja elokuvakeskus Hongkongin siirtämiseen Kiinalle.

– Hongkongin siirtäminen Kiinalle aiheutti hätää. Monet hongkongilaiset näyttelijät suhtautuivat siihen kriittisesti ja lähtivät Hollywoodiin. Jackie Chan puolestaan on viime vuosina edustanut Manner-Kiinaa ja toiminut sen puhemiehenä. Hän on hyvien tyyppien listalla.

Peisa arvelee, että Skiptracesta on kirjoitettu Kiinassa paljon ja hyvää.

– Ihmiset pitävät Jackie Chanista ja blockbuster-elokuvat vetävät. Toisaalta Kiinassa voi innostaa se, että Skiptracessa on ulkomainen ohjaaja, joka esittää Kiinan hienona paikkana.