Pariisi alkoi siivota terrori-iskujen uhrien muistopaikkaa

Tasavallan aukio on ollut paikka, johon pariisilaiset ovat tuoneet kukkia ja muistoesineitä terrori-iskujen jälkeen. Nyt kaupunginisät haluavat, että aukiolla oleva patsas palaa arkipäiväiseen asuun.

Pariisin terrori-iskut
Muistoesineitä patsaan juurella.
Naiset katselivat Pariisin Tasavallan aukiolle tuotuja kuvia ja muistoesineitä heinäkuussa 2016.Christophe Petit Tesson / EPA

Pariisin kaupunki on aloittanut siivousurakan Tasavallan aukion palauttamiseksi normaalitilaan.

Tasavallan aukiosta eli Place de la Républiquesta on tullut terrori-iskujen jälkeen paikka, johon pariisilaiset ovat kerääntyneet muistamaan iskujen uhreja. Aukiolla sijaitsevalle patsaalle on tuotu sadoittain kynttilöitä, valokuvia ja muita muistoesineitä.

Viranomaiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että paikka pitää nyt palauttaa normaalitilaan. Jalustasta siivotaan tekstit ja piirrokset ja irrotetaan julisteet, ja samalla itse patsas saa vesipesun, kirjoittaa sanomalehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun).

Maanantaina alkaneen urakan ennakoidaan kestävän ensi viikolle asti. Patsaan ympärille tuotiin maanantaina väliaikaiset aidat, joiden pitäisi estää yleisön pääsy patsaan juurelle.

Ennen siivousoperaatiota kaupunginarkisto on kuvannut piirroksia ja siirtänyt talteen muistoesineitä. Osa niistä asetetaan myöhemmin näytteille Pariisin kaupungin historiasta kertovaan museoon, Musée Carnavalet'hen.