"Kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän..." – sotilasvalaan ehdotetaan muutoksia

Puolustusvoimat haluaa pitäytyä uskonnollisessa sotilasvalassa ja ei-kirkollisessa sotilasvakuutuksessa. Heinäkuun alokkaiden valatilaisuudet käynnistyvät näinä päivinä. Sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen antaa noin 12 000 varusmiestä.

Kotimaa
Sotilasvalaa vannotaan Riihimäen torilla
Jouko Uschanoff / Yle

Uskonnottomien kantoja ajava Vapaa-ajattelijain Liitto haluaa Puolustusvoimen luopuvan uskonnollisesta sotilasvalasta ja korvaavan sen maallisella sotilasvakuutuksella.

– Sotilasvalan kohdalla voitaisiin tehdä ihan samalla tavalla kuin on tehty oikeuden todistajan valan osalta ja tehdään tuomarinvalan osalta eli siirtyä uskonnollisesti ja katsomuksellisesti neutraaliin vakuutukseen, sanoo Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

Eduskunta päätti kesäkuussa poistaa uskonnollisen tuomarinvalan. Oikeuden todistajien osalta neutraaliin vakuutukseen siirryttiin jo tämän vuoden alussa. Muutosten jälkeen oikeuslaitoksella ei ole enää siteitä uskontoon.

– Mielestäni kunnian ja omantunnon kautta riittää aivan hyvin varusmiehillekin. Kysymys on maallisesta tehtävästä, Ylikoski tähdentää.

– Puolustusvoimen ylipäällikkönä toimiva tasavallan presidentti antaa hänkin virkaan astuessaan tällaisen vakuutuksen kunnian ja omantunnon kautta. Kyllä ihan sama riittää alokkaille ja sotilaille.

Pari prosenttia valitsee sotilasvakuutuksen

Puolustusvoimissa ollaan tyytyväisiä nykykäytäntöön, jossa varusmies voi oman valintansa mukaan antaa joko sotilasvalan tai ei-kirkollisen sotilasvakuutuksen. Uskonnottoman vaihtoehdon valitsee keskimäärin pari prosenttia alokkaista. Sotilasvalaan ei olekaan vireillä muutoksia.

– Mielestäni muutokseen ei ole tarvetta. Ensinnäkin varusmiehistä lähes yhdeksän kymmenestä on kirkkojen jäseniä ja tälläkin hetkellä heistä ylivoimainen enemmistö haluaa antaa uskonnollisen sotilasvalan, vaikka heillä on mahdollisuus valita ja antaa sotilasvakuutus, muistuttaa kenttäpiispa Pekka Särkio Puolustusvoimista.

Heinäkuun alokkaiden valatilaisuudet alkavat varuskunnissa näinä päivinä. Sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen antaa noin 12 000 varusmiestä.

Takavuosina varusmiespalvelukseen kuului iltahartautta ja monenmoista muuta uskonnollista tilaisuutta. Niihin oli mentävä halusi tai ei. Nykyisin toimitaan toisin.

– Tällä hetkellä puolustusvoimissa ei ole velvollisuutta osallistua mihinkään uskonnolliseen. Se on vapaaehtoista tai sitten valinnaista. Jos on vaikkapa alokkaiden tulokirkko, niin sen vaihtoehtona on toinen tilaisuus, joka ei sisällä uskontoa, Särkio kertoo.