Ilotulitus kesäjuhlissa? Viranomaisella myös oikeus kieltää tulitus

Ilotulitus voi olla kesäjuhlien huipennus, mutta ilotulitteiden käyttö kesäaikana vaatii aina ilmoituksen viranomaiselle. Joissain tapauksissa tulitteiden käyttö voidaan myös kieltää.

Kotimaa
Porisperen ilotulitus
Porispere

Kesäaikana järjestetään erilaisia juhlia paljon. Näyttävä ilotulitus saattaa olla juhlien kohokohta tummenevan loppukesän illassa.

Juhlien järjestäjän kannattaa kuitenkin muistaa, että myös kuluttajakäyttöön tarkoitettujen ilotulitteiden käytöstä pitää aina tehdä ilmoitus pelastuslaitokselle etukäteen, ellei juhla osu venetsialaisiltaan tai uudenvuoden aattoon.

Pelastuslaitos arvioi tulituksen turvallisuuden ja antaa ehdot tulitteiden käyttöön tapauskohtaisesti.

Jos jättää velvollisuudet hoitamatta, niin ajan myötä se haittaa ammatin harjoittamista.

komisario Tuomo Katajisto, Lounais-Suomen poliisilaitos

– Ilotulitus voidaan myös kieltää, jos se aiheuttaa vaaraa, kertoo Komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Isoista paukuista ilmoitetaan tunnollisesti

Suuremmista ammattilaisten suorittamista ilotulitusnäytöksistä pitää ilmoittaa pelastuslaitoksen lisäksi myös poliisille. Katajiston mukaan Lounais-Suomen poliisi saa ilmoituksia ilotulitusnäytöksistä kymmenkunta vuodessa. Hän uskoo, että ammattilaiset ilmoittavat näytöksistään tunnollisesti.

– Jos jättää velvollisuudet hoitamatta, niin ajan myötä se haittaa ammatin harjoittamista, Katajisto sanoo.

Sen sijaan komeroon jääneiden uudenvuoden paukkujen räjäyttelystä kesäjuhlissa ei aina muisteta Katajiston mukaan viranomaisille ilmoittaa.