HUSin Lindén jyrähtää: Sairaalainvestointien lykkäyslaki on epäoikeudenmukainen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindén mukaan laki sairaalainvestointien lykkäämisestä syrjii isoja sairaanhoitopiirejä. Heinäkuun alussa voimaan tulleessa sairaalainvestointien lykkäyslaissa kaikkien sairaanhoitopiirien investointien ylärajaksi asetettiin väliaikaisesti viisi miljoonaa euroa. Lindén mukaan on luonnollista, että suuren sairaanhoitopiirin investointitarpeet ovat suuremmat kuin pienen sairaanhoitopiirin.

Kotimaa
Aki Lindén
HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.YLE / Aleksi Hakala

Heinäkuun alussa voimaan tullut laki sairaalainvestointien lykkäyksistä kohtelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä epäoikeudenmukaisesti, näkee HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.

Asia nousi esille tiistaina Helsingin Sanomien mielipidepalstalla (siirryt toiseen palveluun), jossa Lindén arvosteli lakia voimakkain sanankääntein.

Hänen mielestään laissa sairaanhoitopiirien investointien ylärajaksi asetettu viisi miljoonaa euroa on syrjivä HUSia kohtaan. Kirjoituksessaan hän muistutti, että suuren sairaanhoitopiirin investointitarpeet ovat suuremmat kuin pienen sairaanhoitopiirin.

Kirjoituksen lopussa Lindén vielä kysyy, onko kyse aluepolitiikasta.

Sairaalainvestointien lykkäyslailla eduskunta haluaa rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon rakennusinvestointeja lähivuosina. Sillä pyritään estämään epätarkoituksenmukaisia rakennusinvestointeja ennen sote-uudistuksen toteutumista.

Lindén täsmentää Ylelle, että laissa ei ole kuin yksi ongelma ja se on euromääräinen raja investoinneille.

Hän laskee, että esimerkiksi 80 000 asukkaan sairaanhoitopiirin 50 euron investointi per asukas maksaisi neljä miljoonaa euroa. Tällöin sairaanhoitopiiri voi tehdä investoinnin omalla päätöksellään.

– Mutta kun 1,6 miljoonan asukkaan HUS tekisi vain 10 euron investoinnin per asukas, maksaisi se 16 miljoonaa euroa ja ylittäisi reippaasti investointirajan, Lindén selvittää.

Lindénin mielestä raja olisi pitänyt asettaa suhteessa sairaanhoitopiirin kokoon, esimerkiksi vuosibudjettiin.

HUSin investoinnit lähivuosina 350 miljoonaa euroa

Erityisesti laki heikentää Lindénin mukaan HUSin mahdollisuuksia tehdä välttämättömiä investointeja. Lindenin mukaan HUS tekee viidellä miljoonalla eurolla vain olemassa olevien sairaaloiden korjausinvestointeja.

HUSissa tavanomainen sairaalainvestointi maksaa kuitenkin yleensä yli 20 miljoonaa euroa.

– Töölön sairaalan investointi on yli 250 miljoonaa euroa. Hyvinkään sairaalakin maksaa jo 23 miljoonaa euroa, hän suhteuttaa.

HUSin rakennusinvestoinnit ovat Lindenin mukaan noin 60 prosenttia sairaanhoitopiirin kaikista investoinneista. HUS on kaavaillut vuosille 2016-2019 projekteja kaikkiaan 350 miljoonan euron edestä.

– Siitä sitten voi päätellä mitä viiden miljoonan euron leikkuri tekee.

Laki sisältää mahdollisuuden anoa sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupia rakennusinvestointeihin.

Lindén arvostelee poikkeuslupamenettelyä hitaaksi ja byrokraattiseksi, mutta on asian suhteen toiveikas.

– Toivon, että saisimme poikkeusluvan ja tulemme sitä tietenkin anomaan.