“Saamelainen unien kertomisen perinne on katoamassa”

Unien kertomisen perinne on katoamassa saamelaisten keskuudesta, kertoo projektityöntekijä ja kielikonsulentti Klemet Isaksen Haetta. Hän oli viikonloppuna mukana uniseminaarissa saamelaisfestivaali Márkomeannussa. Hänen mukaansa erityisesti lasten kanssa kannattaisi keskustella unista nykyistä enemmän.

Sápmi
Lemet Issáha Lemet, Klemet Isaksen Hetta, Márkomeanus 2016§
Linnea Rasmus / Yle

– Unet ovat suuri osa saamelaiskulttuuria ja sitä meidän on vaalittava paremmin, toteaa Klemet Isaksen Haetta.

Hän oli viime viikonloppuna mukana uniseminaarissa saamelaisfestivaali Márkomeannussa, Pohjois-Norjassa.

Márkomeannu 2016
Linnea Rasmus / Yle

Isaksen Haetta työskentelee projektityöntekijänä ja kielikonsulenttina Várdobáiki-saamelaiskeskuksessa, joka sijaitsee Evenesin kunnassa Norjan Saamenmaalla.

“Unien kertominen on vähentynyt saamelaisyhteisössä”

Klemet Isaksen Haetta kertoo, että unista kertominen on vähentynyt saamelaisyhteisössä. Uniseminaarin osallistujat keskustelivatkin unistaan ja tutkivat niitä yhdessä.

Márkomeannun uniseminaariin oli kutsuttu ihmisiä, jotka vielä tuntevat saamelaisen uniperinteen.

Márkomeanu ođđa festiválajođiheaddjin lea válljejuvvon Marita Kristin Eilertsen.
Márkomeannu -festivaalin johtaja Marita Kristin Eilertsen. Márkomeannu

– Meidän saamelaiskylissämme on ollut kertomuksia siitä, miten unet ovat tuoneet etiäisiä, joista on ollut apua ihmisille monella tavalla. Onneksi löytyy vielä monia, jotka tulkitsevat omia uniaan ja osaavat opastaa muita oikeaan suuntaan unien tulkitsemissa, sanoo Márkomeannu-festivaalin johtaja Marita Kristin Eilertsen.

Klemet Isaksen Haetta kertoo, että silloin kun hän itse oli lapsi, oli tavallista kertoa näkemistään unista ja etsiä niille selityksiä.

Márkomeannu 2016
Linnea Rasmus / Yle

– Minä olen lapsuudestani asti kuullut unista. Äidilläni on tapana aamulla herätessään kertoa omista unistaan ja sitten kysellä meiltä, olemmeko nähneet unta mistään. Isäni puolestaan ei tehnyt samaa yhtä paljon. Miesten kesken unista ei olla puhuttu niin paljon, hän kertoo.

Unien symboleilla samat merkitykset ympäri Saamenmaan

Seminaarissa tuli esille, että unien symboleilla on ollut samoja, yhteisiä merkityksiä joka puolella Saamenmaata.

– Jos uneksit, että syöt, niin hyvin useasti todettiin sen viittavan siihen, että edessä on jonkinlainen sairastuminen. Jos taas unessa täytyy rakentaa talo, niin täytyy mennä rakennuspaikalle ja nukkua siellä. Unien kautta sitten selviää, voiko siihen paikkaan taloa rakentaa, luettelee Isaksen Haetta muutamia unisymboleja.

Márkomeannu 2016
Linnea Rasmus / Yle

Unien merkitykset elävät ihmisten kesken ja Isaksen Haetta arveleekin, että joku on saattanut kirjoittaa ylös tietoja unista.

“Lapsille täytyisi kertoa ja selittää unia”

Koska unista keskusteleminen on vähentynyt, niin se tulisi aloittaa uudestaan, Klemet Isaksen Haetta toteaa.

Lapset usein näkevät paljon unia ja siksi hänen mielestään heidän kanssa täytyisikin puhua unista.

– Todellisuudella ja unella ei ole välttämättä lapsille niin suurta eroa. Mielestäni täytyisi enemmän puhua unista lapsille ja kysellä heiltä niistä. Se on iso ja tärkeä osa kulttuuria, muistuttaa Isaksen Haetta.