1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Soittokunnat ovat valtioiden "soft power" – Hamina Tattoo esittelee maiden musiikilliset käyntikortit

Sotilasmusiikkifestivaalit toimivat leppoisana keskustelupaikkana diplomaateille ja sotilaille. Hamina Tattoo houkuttelee ympyräkaupunkiin tällä viikolla yli satatuhatta vierailijaa.

kulttuuri
Sotilassoittokunnan soittajia
Antti Ojala / Yle

Värikkäät marssishowt valtaavat tällä viikolla Hamina Bastionin tapahtuma-areenan seitsemän valtion sotilaskunnan voimin.

Suomen puolustusvoimien varusmiessoittokunnan ja laivaston soittokunnan lisäksi orkestereita saapuu jopa Karibianmereltä asti Trinidad ja Tobagosta sekä Kiinasta, Sveitsistä, Ranskasta, Virosta ja Ruotsista.

Tapahtuman taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo kuvailee marssishow-esityksiä valtioiden virallisten orkestereiden musiikillisiksi käyntikorteiksi. Samalla tapahtuma tarjoaa kesäisen keskustelupaikan diplomaateille ja sotilasasiamiehille.

–Maat, joilla saattaa olla ongelmia, ovat täällä yhdessä soittamassa. Hamina Tattoo on ainut paikka maailmassa, missä esimerkiksi DDR ja Länsi-Saksan soittokunta ovat esiintyneet yhdessä, Ikäheimo kertoo.

–Monet valtiot käyttävät sotilasmusiikista sanaa "soft power". Valtiot eivät halua luopua soittokunnista, koska silloin kun agenda on kovaa, soittokuntien kautta siihen tulee inhimillisyys, ja asioista on helpompi keskustella.

Hamina Tattoon teemana on tänä vuonna Yhdistyneet kansakunnat. Esimerkiksi rauhanturvaajat viettävät tapahtuman aikana 60-vuotisjuhliaan. Lisäksi festivaalin aikana järjestetään muun muassa seminaareja, joissa pohditaan pakolaistilannetta ja ihmisoikeuksia Euroopassa sekä tyttöjen ja naisten asemaa konfliktitilanteissa.

Sotilasmusiikkifestivaali houkuttelee tällä viikolla Haminaan arviolta 110 000 vierailijaa, ja lippuja myydään noin 20 000 kappaletta. Tapahtuma jatkuu lauantaihin asti.

Lue seuraavaksi