Tekevätkö "jedit" paluun? – Tähtien sodasta kumpuava pila sotkee Australian väestönlaskentaa

Uskonnottomia edustava järjestö pelkää, että vakaumuksella vitsailu vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Ulkomaat
Star Wars -faneja Sydneyssa joulukuussa 2015.
Star Wars -faneja Sydneyssa joulukuussa 2015.EPA

Jedi.

Tuolla sanalla kaikkiaan 58 053 australialaista vastasi, kun heiltä kysyttiin uskonnollista vakaumusta vuoden 2006 väestönlaskennassa. Vuonna 2011 näitä "jedejä" oli jo 64 390: hieman vähemmän kuin sikhejä, mutta aavistuksen enemmän kuin seitsemännen päivän adventisteja.

Australiassa tehdään viiden vuoden välein mittava väestönlaskenta, jossa kerätään useita erilaisia taustatietoja. Selvityksen tekee tilastoista vastaava virasto ABS (siirryt toiseen palveluun).

Elokuun 9. pidetään jälleen väestönlaskenta, ja uskonnottomia edustava Atheist Foundation of Australia (AFA) on huolissaan jedien nousun jatkumisesta.

Australian ateistit eivät murehdi näiden Tähtien sota -elokuvista tuttujen, rauhan ja oikeuden vartijoiden (siirryt toiseen palveluun) ylivaltaa tai galaktisen energiatasapainon järkkymistä. Huoli on huomattavasti arkisempi – ja ymmärrettävämpi.

"Jedit" lasketaan uskontoa tunnustaviksi

Brisbane Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo, että jedi-ilmiö alkoi jo vuonna 2001. Tuolloin sähköpostitse levisi tieto, jonka mukaan hallituksen olisi virallisesti tunnustettava uusi uskonto, mikäli sille löytyisi väestönlaskennassa yli 8 000 kannattajaa. Väite oli perätön, mutta se ei estänyt Tähtien sota -faneja aloittamasta valtavaa jedikampanjaa.

Nyt AFA toivoo (siirryt toiseen palveluun) vitsin vihdoin vanhenevan, koska "jedit" sotkevat tilastot ja saavat Australian näyttämään uskonnollisemmalta kuin se todellisuudessa on. Tämä johtuu siitä, että jedit ja muut epäviralliset uskonnot niputetaan laskennassa ryhmään "määrittelemätön" sen sijaan, että ne laskettaisiin "ei uskontoa" -kategoriaan.

– Ihmisten ei kannattaisi haaskata vastaustaan, sanoo AFAa johtava Kylie Sturgess Brisbane Timesille.

Väestönlaskennassa kerätyillä tiedoilla on merkitystä, koska niitä hyödynnetään päätöksenteon pohjana esimerkiksi verovarojen kohdentamisessa. Tilastoja käyttävät myös lukuisat eri järjestöt.

AFA toivoo, että ateistit ruksaisivat jatkossa rehdisti "ei uskontoa" -kohdan. Järjestön iloksi sosiaalisessa mediassa on jo levinnyt Don't Mark Yourself As Jedi -liike.

Lähteet: Yle Uutiset