Hallituksen alv-kädenojennus saa kiitosta: "Helpottaa isojen urakoiden ottamista ja uusia yrittäjiä"

Suomen Yrittäjät pitävät arvonlisäveron tilityksen muutosta merkittävänä. Pienyritys voi maksaa arvonlisäveron valtiolle vasta, kun on itse saanut asiakkaan rahat tililleen.

Vantaalainen sähköyrittäjä Mikko Valkonen asentaa uima-altaaseen valoa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Vantaalainen sähköalan yrittäjä Mikko Valkonen pitää arvonlisäveron muutosta tervetulleena. Hän uskoo uudistuksen helpottavan suurten urakoiden vastaanottamista kaksi henkeä työllistävässä yrityksessään.

– Jokainen euro on meille eduksi. Pystymme ehkä ottamaan isommat urakat turvallisemmin vastaan. Niissä ostot voivat olla kerralla tosi isoja, ja kun etukäteismaksua ei saa nykyään laskuttaa, niin me joudumme odottamaan rahoja. Urakoitsijoilla taas on pitkät maksuajat, Valkonen sanoo.

Ensi vuonna pienyrittäjä voi tilittää arvonlisäveron valtiolle vasta kun on saanut maksun tililleen. Tällä hetkellä vero pitää tilittää valtiolle kuukausittain, vaikka yrittäjä ei olisi saanut vielä rahojaan myymistään tuotteesta tai palveluista.

Valkosen mielestä arvonlisäveron tilityksen muutos hyödyttää erityisesti aloittelevia yrittäjiä. Heidän kulut ja verot juoksevat koko ajan, mutta tuloja joista veroa voisi maksaa on vielä vähän.

– Rahoituksen kanssa joutui välillä tekemään hirveän sumplimisen. Mistä sen saa, jotta pystyy ottamaan vastaan isomman keikan. Kun tavaramäärä voi olla arvoltaan kymmeniätuhansia euroja, niin summa tuntuu, jos sitä rahaa odotellaan, muistelee kahdeksan vuotta sitten Mikon Sähkön perustanut Valkonen.

Kierre valmis, kun yksi ei maksa ajoissa

Suomen Yrittäjien veroasioista vastaava johtaja Anna Lundén kuvailee uudistusta merkittäväksi.

– Voi sanoa, että vaikutuksiltaan mainettaan suurempi. Maksuajat ovat pidentyneet Suomessa ehkä pysyvästikin. Moni pienyritys voi löytää itsensä tilanteesta, jos verot on tilitettävä, mutta asiakas ei ole vielä maksanut laskuaan. Se on tietysti vaikea paikka, Lundén sanoo.

Suomen Yrittäjien johtajan Anna Lundénin mukaan valtaosa yrityksistä joutuu edelleen odottamaan laskunsa maksua yli 30 päivää. Kuva: Yle

Ongelmaa yritettiin ratkaista vuosi sitten voimaan tulleella maksuaikalain uudistuksella, jonka tavoitteena oli 30 päivän maksuaika. Yrittäjäjärjestön alkuvuonna tekemän selvitysten mukaan tavoite ei ole toteutunut.

– Kaksi kolmasosaa yrityksistä joutuu edelleen tyytymään pidempiin maksuaikoihin. Tällaiset yritykset joutuvat luonnollisesti edellyttämään omilta asiakkailtaan myös pidempiä maksuaikoja eli kierre on valmis. Pienyritykset ovat siellä häntäpäässä, Lundén kertoo.

Pahimmassa tapauksessa pienyrittäjä voi joutua odottamaan rahojaan toiselta yritykseltä kuukausia. Mikko Valkonen sanoo, että käytännössä suurempi yritys myös määrittelee maksuajan sopimusta solmittaessa.

– Kyllä tilaaja päättää täysin mikä se on. Meidän on vain hyväksyttävä se tai olla hyväksymättä, Valkonen toteaa.

Pienyrittäjä on tilanteessa puun ja kuoren välissä. Maksuajoista tiukasti kiinnipitäminen kun voi merkitä työkeikan menettämistä toiselle yritykselle.