1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki on Monocle-lehden listauksessa maailman 12:nneksi paras paikka asua – pudotus jatkuu edelleen

Brittiläinen Monocle-lehti listaa vuosittain maailman 25 parasta kaupunkia asua. Helsinki on jälleen listalla, mutta pudotus jatkuu. Kaupungin tulisi lehden mukaan panostaa lähiöihin ja maahanmuuttajien toivottamiseen tervetulleiksi.

Kuva: Jouko Tapper / Yle

Stressitön. Luontoa. Kulttuuria. Erinomainen julkinen liikenne.

Esimerkiksi ne tekevät brittiläisen Monocle-lehden mukaan Helsingistä hienon kaupungin asua.

Lehti on jo vuodesta 2006 listannut vuosittain maailman 25 parasta asuinpaikkaa, ja Helsinki on sitkeästi ollut listalla. Viime vuosina se on kuitenkin pudonnut nopeasti. Vuonna 2011 Helsinki oli ykkönen, vuonna 2014 viitonen, viime vuonna kahdeksas ja tänä vuonna enää 12:s.

Lehden jutuissa printissä ja verkossa esitetään kehujen lisäksi parannusehdotuksia kullekin listatulle kaupungille. Helsingin tulisikin lehden mukaan muun muassa panostaa lähiöihin sekä maahanmuuttajien integroimiseen ja toivottamiseen tervetulleiksi. Lisäksi yöelämä kaipaisi piristystä.

Lehden mukaan Helsingissä elämä nojaa luottamukseen. Merenrantakahviloiden omistajat luottavat siihen, että jos käteinen on loppu, asiakas palaa myöhemmin maksamaan kahvinsa. Lisäksi helsinkiläiset jättävät lehden mukaan pyöränsä usein lukitsemattomina kaduille. Kesällä iltapäivät ovat pitkiä ja verkkaisia, sillä työpäivät saattavat päättyä silloin jo kolmelta.

Listalla ovat kokonaan uusina kaupunkeina Kanadan Montréal, Saksan Düsseldorf ja – tadaa – Havaijin Honolulu. Havaijin pääkaupunki pohjoisella Tyynellämerellä nappaa sijan 23 ja on siten Monoclen mukaan Yhdysvaltojen paras paikka asua.

Monoclen videon listauksesta voi katsoa tästä (siirryt toiseen palveluun).

Monoclen vuoden 2016 listaus maailman parhaista paikoista asua

1. Tokio

2. Berliini

3. Wien

4. Kööpenhamina

5. München

6. Melbourne

7. Fukuoka

8. Sydney

9. Kioto

10. Tukholma

11. Vancouver

12. Helsinki

13. Zürich

14. Madrid

15. Hampuri

16. Lissabon

17. Düsseldorf

18. Hong Kong

19. Barcelona

20. Singapore

21. Amsterdam

22. Auckland

23. Honolulu

24. Portland

25. Montréal