1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Johtavan virkamiehen veljen rooli kerrottua keskeisempi – Espoon sairaalayhtiön paperit salataan myös poliitikoilta

Espoolainen kuntapoliitikko on turhaan pyytänyt nähtäväkseen kaupungin omistaman sairaalayhtiön hallituksen pöytäkirjoja. Kurt Byman (sit.) kertoo halunneensa selvittää tarkemmin, miksi poliitikoilta haettiin 25 miljoonan euron lisärahaa, vaikka hankkeessa piti olla kiinteä hinta.

Jorvin sairaala. Kuva: Pekka Koli / Yle

Yle uutisoi viime viikolla Espooseen rakennettavan uuden sairaalan viivästymisestä ja kustannusten noususta. Samassa yhteydessä kerrottiin, että Espoon poliitikkopiireissä on ihmetelty kaupungin sairaalayhtiön hallituksen puheenjohtajan, teknisen toimen johtajan Olli Isotalon veljen roolia hankkeessa.

Viime viikolla Isotalo itse totesi, ettei tiedä tarkalleen, mitä hänen veljensä tekee Jorvin sairaalahankkeessa rakentajayhtiö Lujatalon puolella.

– En ole kokenut sitä (asian tarkempaa selvittämistä) tarpeelliseksi. Olen tasan yhden kerran kysynyt, mikä se sinun hommasi on, niin hän on sanonut, että on tuotantoinsinöörinä siellä, Isotalo totesi tuolloin Ylelle.

Kun Yle kysyi, onko Isotalon veli ollut jossain hallituksen kokouksessa Lujatalon edustajana, Isotalo kiisti asian jyrkästi.

Toimituksen tuoreiden tietojen mukaan veli oli kuitenkin juuri kesäkuussa esittelemässä hanketta sairaalayhtiön hallitukselle, jonka puheenjohtaja Isotalo on. Yhtiön toimitusjohtaja Maija Lehtinen vahvistaa tiedon. Hänen mukaansa 22. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa oli kuultavana Lujatalon edustajia ja hankkeen valvojana toimivan yrityksen edustaja.

– Kiersimme ensin työmaata. (Lujatalon aluejohtaja Heimo) Hantula kysyi juuri ennen kokousta, voisiko hän tuoda kokoukseen kaksi henkilöä, jotka tuntevat työmaakäytäntöä.

Toinen näistä henkilöistä oli Isotalon veli.

Miksi Olli Isotalo sitten ei tiennyt tästä asiasta mitään, kun häneltä asiasta kysyin?

– Isotalo ei ollut itse kokouksessa, koska hän oli estynyt.

Jäikö hän sen takia pois, että hänen veljensä tulee sinne?

– Ei missään tapauksessa, vaan hänellä oli silloin muuta menoa.

Lehtinen arvelee, että lomakauden takia Isotalo ei ole edes ehtinyt nähdä kokouksen pöytäkirjaa ja huomata, että hänen veljensä on ollut paikalla hallituksen kokouksessa.

Aluksi minulle todettiin, että Isotalon veli on siellä vain tällainen rivimies. Onhan tämä rooli nyt merkittävämpi kuin mitä aiemmin annettiin ymmärtää?

–  Hän liittyy ihan konkreettisesti siihen työmaahan. Hän tekee siellä työnjohtajan kanssa hyvin paljon yhteistyötä ja tuntee työmaan käytännön asiat. Hantula halusi hänet pyytää kokoukseen, koska Hantula ei itse tiedä jokaista nippeliä työmaalla.

Roolista kertoo myös se, että Ylen vieraillessa työmaalla kaupungin valvojakonsultti kertoi tekevänsä tiivistä yhteistyötä nimenomaan Isotalon veljen kanssa.

Olli Isotalo ei itse vastannut kysymyksiin koskien kesäkuista kokousta. Viime viikolla hän korosti haastattelussa, ettei näe asiassa jääviysongelmaa, vaikka veljekset toimivat samassa kaupungin hankkeessa sekä tilaajan että rakentajan puolella.

Paperit salataan myös poliitikoilta – “Olemme vastuussa, mutta emme saa tietoa”

Kaupungin omistama sairaalan kiinteistöyhtiö kieltäytyi viime viikolla näyttämästä sen hallituksen pöytäkirjoja Ylelle. Nyt espoolainen kuntapoliitikko Kurt Byman (sit.) kertoo hänkin saaneensa kesäkuussa kieltävän vastauksen pyydettyään pöytäkirjoja nähtäväkseen.

– Koska kaikenlaista epäselvyyttä on kuulunut, niin halusin selvittää asioita. Sehän on Espoon suurin rakennushanke.

Bymanin pyynnön taustalla oli kaupunginhallitukseen tullut esitys siitä, että sairaalan rakentamiseen varattua lainatakausta nostettaisiin 150 miljoonasta eurosta 175 miljoonaan.

– Hankkeessa piti olla kiinteä hinta, joten pitäähän se nyt selvittää, mihin ne rahat ovat menossa.

Bymanin mukaan yhtiön toimitusjohtaja Maija Lehtinen oli ensin luvannut, että Byman saisi nähdä paperit. Hän kertoo saaneensa tämän jälkeen tiedon, että hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo oli kieltänyt asiakirjojen näyttämisen.

– Ei siinä ollut muuta perustelua kuin se, että niitä ei ole yleensä tapana luovuttaa. Julkisyhteisössä kaiken pitäisi olla julkista. Sitten tehdään tällaisia osakeyhtiöitä, joiden varjolla voidaan sanoa, että emme kerro edes poliitikoille, jotka ovat rahoista päättämässä.

– Me olemme vastuussa päätöksistä, mutta me emme saa tietoa, Byman ihmettelee.

Toimitusjohtaja: Osakeyhtiön paperit eivät ole julkisia

Lehtisen mukaan hän ei luvannut asiakirjoja, vaan pyysi Bymania keskustelemaan lakimiehen kanssa.

– En tajunnut silloin, että ne eivät osakeyhtiön asiakirjoina ole julkisia.

Oliko se Olli Isotalo, joka kielsi asiakirjojen luovuttamisen?

– Mielestäni asiasta keskusteltiin kaupungin lakimiesten kesken.

Toimitusjohtaja Lehtisen mukaan asiakirjoja ei näytetä, koska kaupungin omistamat osakeyhtiöt eivät kuulu julkisuuslain piiriin.

Toisaalta mikään laki ei estä yhtiötä itse luovuttamasta asiakirjoja nähtäväksi harkintansa mukaan. Espoon veronmaksajien omistamien osakeyhtiöiden asiakirjajulkisuudesta keskusteltiin jo aiemmin tänä kesänä, kun Länsimetro-yhtiö kieltäytyi luovuttamasta Ylelle ja poliitikolle hallituksen pöytäkirjoja. Espoon teknisen toimen johtaja Isotalo on myös Länsimetro-yhtiön hallituksen puheenjohtaja.