"Radat rakentamista vaille valmiit" – kaupunki vetäytyi ampumaratojen maksamisesta

Kouvolaan suunniteltu ampumaurheilukeskus on selvittänyt siitä tehdyn valituksen, mutta nyt rahoitus on projektin pulmana. Kaupunki päätti, että miljoonan euron hanke tulee ampujien maksettavaksi. Puuhamiehen mielestä keskuksen pitäisi olla tavallista liikuntapaikkarakentamista.

Kotimaa
Avattu haulikko patruunat piipussa
Jarkko Heikkinen / Yle

Valkealan Yrtinkankaalle on suunniteltu ampumaurheilukeskusta jo useita vuosia. Ympäristöluvat ovat kunnossa, viimeisistäkin valituksista on selvitty, ja radat ovat rakentamista vaille valmiit, kuten Kouvolan urheiluampujien puheenjohtaja Kai Lampi tilannetta kuvailee.

Reilu kuukausi sitten projekti otti vielä pientä takapakkia.

– Kaupunki oli projektissa tähän asti mukana, mutta päättikin, että ampujat saavat itse hoitaa keskuksen rahoituksen, Lampi kertoo.

Lampi sanoo ymmärtävänsä, että taloudelliset ajat ovat vaikeat, mutta hänestä tämä on kaupungin tehtäviin kuuluvaa liikuntapaikkarakentamista. Hänen mukaansa Kouvolassa on 6000 harrastajaa ilman ratoja.

Nopealla rahankeruulla keskus valmis parin vuoden päästä

Elokuussa Kouvolan urheiluampujat perustavat toimikunnan varojen keräämiseksi.

Ympäristöluvan mukaisine meluvalleineen ja maaperätutkimuksineen koko keskukselle tulee hintaa yli miljoona euroa. Ely-keskus saattaa osallistua kuluihin merkittävästi. Ely-keskukselta Lampi odottaa 50–75 prosenttia kuluista. Näin ampujien tulisi haalia kokoon 250 000–500 000 euroa.

Alkuun päästäkseen keskus tarvitsee sähköt, joihin tarvitaan 80 000 euroa.

Yrtinkankaan ampumaurheilukeskuksen oli määrä olla valmis jo vuonna 2015, mutta Lammen mukaan aikataulu ei ollut realistinen. Mikäli rahat tarvittavat rahat saadaan kerättyä nopeassa aikataulussa, Yrtinkankaalla voitaisiin ampua jo ensi vuonna ja koko keskus olisi valmis vuonna 2018.

Uudet ampumaradat harvinaisia tänä päivänä

Kouvolan urheiluampujien Kai Lampi on puuhannut ampumaratoja Kouvolaan jo 1990-luvulta asti. Pelkän oikean paikan löytymiseen meni kymmenen vuotta.

– Ympäristöluvan hakemiseenkin on mennyt jo toistasataatuhatta, Lampi laskee.

Lampi näkeekin, että juuri lupa-asioissa on menty parempaan suuntaan viime aikoina. Hän muistelee, ettei 1990-luvun jälkeen Suomeen ole tullut uuteen paikkaan ampumaratoja. Syynä on ollut epäselvät lupakriteerit esimerkiksi desibelirajoista.

Etelä-Suomesta on myös vaikea löyttää aluetta, jossa ei parin kilometrin säteellä olisi asutusta tai vapaa-ajan asuntoja.

Yrtinkankaan ampumaurheilukeskukseen on tulossa kuusi haulikkorataa, kaksi trap-rataa ja kaksi hirvikiväärirataa.